© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Стрепет (мал. 14, в). В даний час стрепет зберігся лише в районах, де є значні ділянки цілинного степу. На зиму відлітає до Закавказзі, Ірану, Індії, Єгипту. Весною самці стрепета починають токувати. Самки відкладають до 7 яєць в невелику ямку, укриту в степовій траві. Молоді зростають швидко і через 2,5 мес досягають розмірів дорослої птиці. Харчуються комахами, зеленню, зернами і насінням степових трав. До осені збираються зграями і улітають на південь. Внесений до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.

    Загін журавлиних
   Журавлі нечисленні і для спортивного полювання не представляють інтересу. Населення повсюдно оберігає журавлів як декоративних красивих птиць, передвісників весни і осені. У нашій країні мешкає 7 видів журавлів.
   Сірий журавель (мал. 14, е). Найвідоміший журавель. Поширений в лісовій зоні.    Журавель-красавка. Поширений південнішим по всій степовій зоні. Чорний, даурский, японський і канадський журавлі зустрічаються на сході Союзу. Журавль-стерх мешкає у відособлених районах в Якутії, Північному Казахстані і низов'ях Обі.
   Журавлі японський, даурский, чорний і стерх-білий внесені до Червоної книги СРСР, охороняються.
 
  Загін голубиних
   Припутень (вяхирь). Оперення сіро-голубуватого кольору з пурпуровим відливом на шиї і грудей. На боках шиї є поодинці білій плямі. Голова сиза. Поширений по всій європейській частині СРСР (окрім тундри), на Кавказі і в західних районах Західного Сибіру. Гніздиться в лісах, а годується на полях. Гніздо самець і самка будують на гілках дерев в ствола. Кладка складається з 2 яєць. Висиджують яйця і самка, і самець. В середині літа витютень робить другу кладку. Коли молодняк другої кладки підросте, птиці збираються зграями і кочують по хлібних полях, дубових лісах, годуючись там жолудями, а восени відлітають на південь.
   Голуб-синяк (Клінтух). Відрізняється від голуба сизого відсутністю темних смуг на крилах і темним оперенням надхвістя. Поширений на північ до Онежського озера, Татарії, Середнього Уралу, Північного Казахстану; на південь - до України, Закавказзі, Середньої Азії. Живе в листяних і змішаних лісах. Гніздо будує в дуплах дерев, рідше в дуже густих гілках. Відкладає 2 яйця. Серед літа дають другу кладку, а на півдні - третю. Годуються на полях* де клюють зерна різних бур'янів, злаків і насіння бобів. У вересні - жовтні відлітають на південь. Великі зграї зимують в Середній Азії*
   Голуб сизий (сизарь). До цього вигляду відносяться дикоживущі (переважно в гірських і степових районах півдня нашої країни, так звані "скелясті" голуби) і напівдомашні сизари - постійні жителі міст і сіл. Цього голуба легко взнати по білому надхвостю і темних смугах на крилі. Дикі голуби гніздяться великими колоніями в щілинах, на карнизах скель, в стінах степових колодязів. Напівдомашні сизари гніздяться на горищах, карнизах будинків. Самки кладуть по 2 яйця, які висиджують обоє батька протягом 18 днів. Харчуються дикі сизі голуби різними зернами і насінням, поїдаючи також і равликів, комах і інших дрібних безхребетних тварин.
  Горлиця. Дрібний голуб, оперення на спині коричневе, голові сизе, грудям рожеве, череві біле. На боках шиї пляма з білих і чорних крапок. Хвіст довгий, на кінці біле пір'я. Населяє майже всю європейську частину СРСР (окрім півночі), Кавказ, південні райони Західного Сибіру, Казахстан, Середню Азію. Звичайна і велика горлиці гніздяться в змішаних лісах, степових гаях, заплавних уремах, садах. Мала - незрідка селиться в спорудах. У недбало зроблене з віток гніздо, поміщене на кущі або дереві, самка кладе 2 яйця (за літо - 2-3 кладки). Висиджують і вигодовують пташенят самка і самець. Харчуються горлиці зерном, насінням, ягодами. На зиму відлітають на південь.

???????@Mail.ru
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
Відео. Припутень (вяхирь):
Загін пастушковых
  Лисуха. Маса до 1 кг. Верх тулуба чорний, низ сірий. Дзьоб і бляшка на лобі білі. Ноги зеленувато-сірі, відставлені назад. Пальці облямовані шкірястими пластинками. Поширена по всьому Союзу, за винятком північних районів. В період розмноження розбиваються на пари. Гніздо владнує в очеретах у вигляді великих споруд із стебел болотяних рослин. У кладці до 15 яєць. Висиджування триває 23 дні. Харчується головним чином рослинними кормами. Попутно поїдає дрібних ракоподібних, молюсків, комах, їх личинки. Добувають лисух переважно в південних районах країни, на качиних полюваннях. М'ясо дуже ніжне і смачне.
   Деркач. Маса до 200 р. Оперення зверху рудувато-буре, черево і боки охристо-білуваті. Відомий скрипучим криком, який можна почути влітку на сирих лугах і грудкуватих болотах. Гніздиться повсюдно, за винятком Крайньої Півночі. На південь доходить до Кавказу і Середньої Азії, на схід ---до Лени.

    Загін дрохв
   Дрохва-дудак (мал. 14,ж, page36.html ). Маса до 16 кг Гніздиться в степах Молдавії, України, Криму, Предкавказья, Нижнього Поволжья, в Сибіру до Приморського краю. Зиму проводить в Закавказзі, Ірані і інших південних краях. Гніздиться в цілинних степах і посівах. Весной самці токують, при цьому запекло б'ються один з одним. Самка відкладає в невелику ямку 2-3 яйця. Період висиджування 1 міс. Пташенята здібні до пересування на 2-3-й день життя, харчуються головним чином комахами. При небезпеці притискаються до землі і завмирають, стаючи малопомітними. Влітку самка пасеться зі своїм виводком. До зими перед відльотом збираються у великі стада. Дорослі дрохви харчуються комахами, равликами, ящірками, мишами і іншими дрібними тваринами, а також насінням і втечами трав. У ожеледицю дрохви інколи обмерзають і не можуть літати. В цей час вони особливо потребують охорони.
   У напівпустелях Казахстану і Середньої Азії зустрічається дрібніша дрохва - красуня. Від звичайної дрохви відрізняється меншим розміром і наявністю коміра з подовженого пір'я, що облямовує голову, шию і зоб. По способу життя вона схожа із звичайною дрохвою. Внесена до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.