© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
Гусак сірий (мал. 10, а). Маса до 4 кг Дзьоб рожевий, лапи червоні або помаранчеві. Поширений в лісовій і степовій зонах від Балтійського моря до Приморського краю. У європейській частині СРСР зустрічається лише в окремих районах. В період гніздування тримаються парами. У висиджуванні яєць беруть участь лише самки. Самці в цей час тримаються поблизу від гнізда, разом з самками беруть участь у вихованні гусят. Гніздяться на землі по берегах зарослих водоймищ, на окремих островах, в заломах очерету, на сплавинах і в інших малодоступних місцях. Повна кладка до 12 яєць. Висиджування триває 28-29 днів. Линька в липні. В цей час випадає махове пір'я, і гусаки на довгий час втрачають можливість літати. Годуються насінням і зеленими частинами рослин, молюсками, комахами і їх личинками.
   Гусак білолобий (мал. 10, в). Схожий на сірого гусака, відрізняється білою плямою на лобі і меншими розмірами - маса до 3 кг Гніздиться лише в тундрі.
   Гуменник (мал. 10, би). Крупний гусак, маса до 4,5 кг Характерна ознака, по якому гуменника відрізняють від всіх гусаків - чорний дзьоб з жовтим поясочком. Гніздиться переважно в зоні тундри і лісотундри. У Сибіру зустрічається набагато південніше по всіх лісових і степових зонах до Алтаю і Монголії. Під час прольоту гуменники утворюють багаточисельні зграї.
  Гусак-сухонос (мал. 10, г). На вигляд схожий на гуменника. Маса до 3,5 кг Дзьоб довгий, темний. На задній стороні шиї різко виражена темно-бура смуга. Гніздиться переважно по водоймищах степової зони Сибіру.
   Гусак-сухонос внесений до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.
   Чирвоновола казарка (мал. 10, д). Дрібний гусак, маса близько 1 кг Оперення яскраве і строкате з переважанням рудих тонів. Лапи чорні. Гніздиться (колоніями по 4-5 пар) лише в Радянському Союзі в межах обмеженого району - тундри і лісотундри південно-західної частини п-ова Таймир. З настанням літньої линьки утворюють загальні зграї. Основна зимівля розташована на південному побережжі Каспійського моря. Внесена до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.
   Чорна казарка (мал. 10, е). Населяє північне побережжя від п-ова Ямал до Чукотки і Анадиру, зустрічається також на о-вах Льодовитого океану. Місцями гніздівья служать трав'яниста тундра морського побережжя з багаточисельними невеликими озерами.
   Білощока казарка. Мешкає на о. Нова Земля, де гніздиться по скелястих обривах морського побережжя і по крутих схилах невисоких пагорбів.
Внесена до Червоної книги СРСР, охороняється.
   Крижень (рис.11, а). Найкрупніша річкова качка, маса до 1,5 кг Поширена повсюдно. Гніздиться на землі, в затоплюваних заплавах - часто в дуплах і на деревах, використовуючи старі гнізда чапель і інших крупних птиць. Виводки тримаються в хащах прибережної рослинності, де харчуються рослинними і тваринними кормами: комахами, молюсками, рачками і ін. Кладка 5-15 яєць. Висиджування триває 26-28 днів. Самець у вихованні качат не бере участь.
   Шилохвість (мал. 11,6). Маса до 1,2 кг Відрізняється витягнутим загостреним хвостом і довгою шиєю. Люстерко на крилі бронзового кольору обмежене білими і чорними смужками. Поширена повсюдно. Гніздиться поблизу відкритих водоймищ в лісостеповій і степовій зонах. Селиться в заплавних і приозерних лугах. Добре упірнає. Харчується рослинними і тваринними кормами.
  Свіязь (мал. 11, в). Маса до 1 кг У самця в шлюбному оперенні виділяються каштанова шия і голова зі світлим жовтувато-білим "лобом. Задня частина тіла чорна з білими плямами. В області передньої частини крила велику довгасту білу пляму. Оперення самки тьмяніше. Поширена повсюдно, за винятком Крайньої Півночі.
  Сіра качка (мал. 11, г). Маса до 1 кг "Люстерко" біле, плями на крилі сірі, хвіст чорний. Поширена в лісостеповій і степовій зонах від західних кордонів до Приамур'я.
   Чорний крижень. Самка і самець по загальній подобі нагадують самку крижня з темнішим оперенням. Відрізняються білими подовжніми смужками на кінцях крил і світлішим забарвленням голови і шиї. Гніздяться в південному Примор'ї, південній частині Сахаліну, Південних Курилах і в Забайкаллі.
   Косатка. Маса до 700 р. Самець по оперенню нагадує селезня крижня, від якого відрізняється чубатою головою, крупночешуйчатим малюнком оперення грудей, подвійним кільцем на шиї і косами над крилами. Населяє тайгову частину Східного Сибіру - від Єнісею до Сахаліну і Курил. Мешкає в дрібних озерах і річкових старицях.
   Широконоска (мал. 11,д). Маса до 700 р. Добре розпізнається по оперенню і формі дзьоба. У селезня в шлюбному вбранні голова і шия чорні, різко відмежовані від світло-сірого тулуба. Чітко виділяються білі смуги з боків спини, білі груди, темні боки і хвіст. Зустрічається повсюдно, за винятком північних тундрових районів Сибіру. Гніздиться на водоймищах з добре розвиненою рослинністю і багатими тваринними кормами.
   Чирок-свистун (мал. 11, е). Маса до 400 р. Самець в шлюбному вбранні має руде оперення голови з синювато-зеленими смугами з боків, облямованими вузькою білою смужкою. Спина і боки світло-сірі. Зоб світлий з темними плямами. Самка одягнена в рівне сіро-строкате вбрання. Держак махового пір'я темний, як і пір'я. Поширений повсюдно. Гніздиться по дрібних зарослих водоймищах. Влітку харчується тваринними кормами, в інші сезони - рослинними.
   Чирок-тріскунок. Відрізняється від чирка-свистуна темним оперенням на грудях і світлим на череві. У селезня в шлюбному вбранні голова зверху темно-бура і шоколадно-бура на щоках, шиї і підборідді. Держак в махового пір'я білястий, набагато світліше за перо. Гніздиться в лісостепі і в зоні широколистяних лісів. В межах цієї смуги поширений до Примор'я, Сахаліну і Камчатки. У тайзі рідкий, відсутній в тундрі. Харчується в основному тваринними кормами: дрібними рачками, молюсками, комахами і їх личинками.
   Чирок-клоктун. Селезень в шлюбному пері по яскравості і поєднанню кольорів на голові декілька схожий з чирком-свистуном, відрізняється чорним оперенням верхньої частини голови, підборіддя і горла, широкими білими розлученнями на голові і світлішим оперенням тіла. Гніздиться в Сибіру від Таймиру до Командорських о-вов, на дрібних водоймищах по долинах річок.
  Чирок мармуровий, або вузконосий. Обоє статі вдягнено в однакове сіре вбрання з крупними світлими плямами на спині. Населяє Каспійське побережжя, пониззя Волги і Заволжжє до Уралу, західну частину Середньої Азії. Характерний для невеликих мулистих озер з чагарниками очерету. Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.
   Мандаринка. Невелика, дуже красива качка. Відрізняється яскравим оперенням з переважанням рудих, пурпурових і темно-зелених кольорів. Зустрічається в південній частині Приморського краю, на півдні Сахаліну. Внесена до Червоної книги СРСР, охороняється.
   Пеганка (мал. 11, же). Оперення яскраве, переважають білі і чорні тони. Маса до 2 кг Гніздиться в деяких районах Прибалтики, по всій степовій смузі до Забайкалля. Владнує гнізда в норах лисиць, борсуків, дикобразів і тарбаганів.
  Огарь, або червона качка (мал. 11, з). Маса до 2 кг Загальне оперення руде, голова світла, хвіст чорний. Заселяє всю степову зону від Дунаю до Амура. Селиться в степових і гірських районах, досягаючи висоти 4000 м над рів. м. У горах владнує гнізда на непереборних скелях, в степах - в норах лисиць, скиртах і на покинутих спорудах.
Червононосий нирок. Селезень в шлюбному пері має яскраво-руду голову з червоним дзьобом, груди і черево чорні. Маса до 1,5 кг Зустрічається в нижній течії Дунаю, Дону, Волги, Уралу, на півдні західносибірських степів, до Обі і уздовж західного передгір'я Алтаю. Гніздиться по берегах глибоких озер з чагарниками очерету. Харчується в основному рослинними кормами.
   Червоноголовий нирок (мал. 12, д). Селезень в шлюбному вбранні має іржавинно-руду голову і різко обмежену темним забарвленням передню і хвостову частини тіла. Маса до 1 кг Гніздиться в зоні змішаних лісів, лісостеповій і степовій смузі від західного Державного кордону СРСР до Байкалу. Мешкає на глибоких озерах з очеретяними чагарниками.
  Білоокий нирок. У селезня голова, частина шиї і передня частина грудей рудо-каштанові, в підстави шиї чорне кільце, спина чорна, середня частина грудей біла, черево чорнувато-руде. Зустрічається від Державного кордону СРСР на заході до степового Алтаю і степової частини Західного Сибіру - до Обі. Харчується рослинними кормами.
   Чубата черніть (мал. 12, г). Селезень в шлюбному пері чорний з сніжно-білими боками і черевом. З потилиці спускається чуб. Самка в попелясто-бурому оперенні має біле черево. Маса до 700 р. Звичайна в лісостеповій і степовій зонах Заволжя, Приуралля, Західного Сибіру і Північного Казахстану.
   Морська черніть. Селезень в шлюбному вбранні має чорне забарвлення передньої частини тіла, різко відмежовану від світлого оперення задньої частини тіла. Гніздиться в багатих рослинністю озерах тундри і лісотундри від Кольського п-ва до Камчатки.
  Морянка. Маса до 700 р. У селезня в шлюбному пері середні пари рульових сильно подовжені (за що його інколи називають "морським фазаном"). Голова, шия, спина і задня половина нижньої частини тіла білі. Зоб, груди, область крил і верх хвоста чорні. Гніздиться по водоймищах тундрової зони і північної частини тайгової смуги від Кольського п-ова до північної Камчатки, Багаточисельна на тундрових озерах, особливо на півночі Сибіру.
Гоголь (мал. 12, в). Маса до 1,2 кг У селезня в шлюбному вбранні різко виділяються яскраво-білі груди, черевце, а також округлі білі плями на чорній голові. Крила і хвіст чорні. Найбільш многочисельна в тайговій смузі європейської частини РРФСР і Західного Сибіру, де заселяє річки і озера з лісистими берегами. Гнізда владнує в дуплах. Годується комахами і їх личинками, дрібними ракоподібними, молюсками і рибою.
   Гага звичайна (мал. 12, а). Відрізняється від інших качок крупними розмірами і яскравим строкатим забарвленням селезнів, що мають білу спину, на голові широкі чорні смуги у вигляді шапочки. Потилиця і задня частина щік ясно-зелені. Груди і зоб білі з рожевим нальотом. Останні частини тіла чорні. Самка буро-коричнева, зверху темніша. Гніздиться по побережжю Кольського п-ова, на Новій Землі і по побережжю крайнього північного сходу Сибіру. Зимує поблизу від місць гніздівья в незамерзаючих морях. Гнізда вистилає пухом, який служить предметом промислу і входить в асортимент заготовок як коштовну сировину. Харчується переважно тваринними кормами: морськими їжаками, молюсками, рачками, зірками і іншими тваринами.
Окрім гаги звичайною, в СРСР живуть ще гага-гребінушка, очкова і сибірська, які також населяють полярні околиці нашої країни (мал. 12, би).
   Сіньга. Оперення самця чорне, самки - буре, зоб і щоки світлі, маса до 1,3 кг. Населяє відкриту тундру і лісотундрові тайгові мохові озера. Поширена від західного Державного кордону СРСР до Тихого океану.
   Чорний турпан. Маса до 1,8 кг Селезень в шлюбному пері весь чорний з білими плямами на крилах і біля очей. Гніздиться в тундрі, лісотундрі і північній частині тайгової смуги Європи і Західного Сибіру.
  Каменушка. Добре розпізнається по яскравому оперенню селезня в шлюбному вбранні, що складається з поєднання чорного, коричневого і білого кольорів. Гніздиться в гірських районах північно-східного Сибіру, північній частині Примор'я і Сахаліну.
  Крохаль великий (мал. 12, е). Відрізняється від інших качок вузьким конусоподібним дзьобом з широким, у всю ширину дзьоба, нігтиком. Найчастіше зустрічається великий крохаль і малий крохаль - луток (мал. 12, же). Харчується переважно рибою (за винятком лутка). Широко поширений по лісовій і рідше лісостеповій зонам. Гніздиться в дуплах дерев поблизу лісових озер або стариць.
   Савка. Селезень в шлюбному пері має білу голову з чорним тім'ям, сірувато-бурий верх тіла, сіро-коричневі груди і черево, майже чорний хвіст. Для спокійно плаваючою савки характерна висока посадка на воді з підведеним хвостом. Гніздиться на побережжі Чорного і Азовського Морів, в нижній течії Волги, Уралу, в Західному Сибіру I Середньої Азії. Характерна для степових озер з відкритими плесами і чагарниками очерету. Гнізда владнує плавучі, часто використовує старі гнізда інших птиць. Харчується рослинними кормами. Внесена до Червоної книги СРСР, охороняється

???????@Mail.ru
крижень, шилохвість, свиязь, сіра качка, широконоска, чирок
гага звичайна, гага гребенушка, гоголь, нирок
Сірий гусак, гуменник, лебідь
Мал. 10. Загін гусеобразных:
а - сірий гусак, б - гуменник, в - белолобый гусак, г - гусь-сухонос, д - чирвонозоба казарка, е - чорна казарка, ж - лебедь-кликун, з - лебедь-шипун

Мал.11. Загін гусеобразных (качки річкові):
а - крижень, б - шилохвість, в - свиязь, г - сіра качка, д - широконоска, е - чирок-свистун, ж - пеганка, з - огарь (червона качка)

Мал. 12. Загін гусеобразных (качки нирки):
а - гага звичайна, б - гага гребенушка, в - гоголь, г - чубата чорніти, д - червоноголовий  нирок,  е - великий крохаль, ж - луток
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
ЗАГІН ГУСЕПОДІБНИХ (ПЛАСТІНЧАТОКЛЮВИХ)
   Лебедь-клікун (мал. 10, же). Найкрупніший представник гусеподібних птиць. Маса до 19 кг.  Оперення чисто біле, дзьоб жовто-чорний. При плаванні тримає шию прямо. Населяє головним чином лісову зону і майже не залітає в зону тундри. Поширений від Кольського півострова і Прибалтики до Камчатки і Південних Курил. Гніздиться на півночі і далі на південь по північному побережжю Каспійського моря, по долині р. Сирдар'я і по берегах оз. Зайсан. Відноситься до моногамних - одношлюбних птиць.
   На місця гніздівья лебеді прилітають, розбившись на пари, які зберігаються тривалий час і часто не розпадаються до кінця життя. Гнізда владнують по берегах озер, річок, стариц з великою кількістю мілин і плес. Самці не приймають участі в будівництві гнізд і насиджуванні яєць, але завжди тримаються в гніздовому районі. Повна кладка складається з 4-6 яєць. Насиджування триває" 36 днів. При линьці одночасно випадає все махове пір'я, унаслідок чого лебедь-кликун тимчасово втрачає здатність літати. Харчується різними частинами водних рослин.
   Лебедів розводять в парках і мисливських господарствах як декоративних птиць. При невеликій турботі людини лебеді швидко відновлюють свою чисельність. У природі у них практично немає ворогів. Вони вільно обороняються від великих хижаків, навіть від лисиць і песців. У тих випадках, коли гнізда лебедів не розоряють, вони щорік повертаються на одні і ті ж місця.
   Тундряний (малий) лебідь. Відрізняється від кликуна меншими розмірами. Маса до 5-6 кг Заселяє область тундри і лісотундри європейської і сибірської півночі. Внесений до Червоної книги ;.Щ13СР, полювання заборонене.
  Лебедь-шипун (мал. 10, в). Відрізняється від попередніх видів червоним дзьобом з великим чорним наростом в підстави, а також особливістю тримати шию круто зігнутою і голову нахиленою вниз. Плаваючи тримає високо підведеними третьостепенні махове пір'я. Основні місця гніздівья - степові і лісостепові водоймища, східне побережжя Азовського і Аральського Морів, пониззя Волги і Уралу, Західний Сибір, Алтай, Казахстан. Зустрічається на півдні Прибалтики, в Забайкаллі, на р. Уссурі. Гніздо будує на купі сухого очерету, на яку натаскує масу стебел і листя водно-болотяних рослин. У кладці зазвичай 4- би яєць. Висиджування триває 30-32 дні. Самець у висиджуванні участі не приймає, але гніздо охороняє і може захистити його від лисиці і єнотовидного собаки. Молоді лебеді до однорічного віку мають сіре оперення. В кінці літа під час линьки лебідь літати не може. Харчується прибережними і водяними рослинами і дрібними водяними тваринами. Годується на дрібних місцях, оскільки за кормом не упірнає, а дістає його з дна. На зимовищах лебеді тримаються сім'ями і невеликими зграями.