© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Винищуючи велику кількість домашньої скотини і коштовних мисливських тварин, вовки приносять народному господарству величезні збитки. Скажені вовки украй небезпечні для людини, але і здорові вовки інколи нападають на людей. Тому вовків слід винищувати круглий рік всіма засобами. За здобутих вовків виплачується премія. Щорік добувають 35-40 % вовків капканами, а також рушницею на полюваннях облавою з прапорцями. У 1983 і 1984 роках було заготовлено по 36,1 тис. шкур.
  Вовк червоний відрізняється від вовка звичайного меншою величиною, довшим і пишнішим хвостом, рудим хутром і округлими вухами. У СРСР зустрічається в горах Середньої Азії, Середнього і Східного Сибіру і Далекого Сходу. Тримаються вовки червоні виводками у високогірних зонах, де полюють на гірських козлів і баранів. Поїдають також дрібних гризунів і птиць. Чисельність дуже мала. Внесений до Червоних книг МСОП і СРСР, полювання заборонене.
  Шакал (мал. 2, же). Схожий на вовка, але відрізняється значно меншими розмірами (довжина тіла менше 85 см), тонкими лапами, рудуватою шерстю. Поширений в низинних частинах Середньої Азії (окрім Ферганської долини), Закавказзі, приморських і центральних районах Північного Кавказу. На Кавказі шакали тримаються біля поселень, по узліссях лісу, в очеретах річкових долин. У Середній Азії вони селяться найчастіше в тугаях і очеретяні чагарники в річок. На пошуки корму шакали виходять з настанням сутінків, а день проводять в норі або в чагарниках.
   Гін в Середній Азії починається в січні, на Кавказі - в лютому. Після 2-місячної вагітності самка приносить до 8 дитинчат.
   Харчуються шакали зайцями, фазанами і іншою дичиною, а також різними дрібними звірами, птицями, ящірками, зміями, жуками, сараною. Поїдають падаль і покидьки. Охоче їдять ягоди, плоди, шкодять баштанам і виноградникам. Нападають на дрібну худобу і свійську птицю, знищують молоді косулі, оленів, диких свиней. Винищуючи коштовних мисливських тварин і свійську птицю, шакали приносять велику шкоду. За убитого шакала також виплачують премію. Мисливці-промисловики і аматори винищують шакалів всіма способами  як шкідливих хижаків.
   Тигр (мал. 3, д). Величезний хижак, довжина тіла до 3 м. Відризняється красивим хутром. Хребет і боки яскраво-руді і жовто-руді з характерним малюнком з чорних поперечних смуг, черево білувате. Мешкає в Приморському і Хабаровському краях, переважно в гірській тайзі. Харчується м'ясом диких копитних тварин - кабанів, косуль, оленів, нападає на худобу і ведмедів. Гін проходить в грудні - - січні. Тигр 1 раз в 3 роки (інколи в 2) приносить до 4 дитинчат. Вагітність триває 110 днів.
   Внесений до Червоних книг МСОП і СРСР, полювання заборонене.
   Леопард (мал. 3, же). Довжина тіла до 175 див. Руде або жовто-руде низьке хутро з красивим малюнком з кільчастих чорних, невеликих плям. У невеликій кількості водиться в межах СРСР на Північному Кавказі, в Закавказзі, південній Туркменії, Приморському і Хабаровському краях. Тримається переважно в лісах, добре лазить по деревах, звідки підкараулює видобуток. Полює за різними тваринами - дрібними гризунами, птицями, косулями, оленями. Інколи нападає на дрібну худобу. Весною в лігві, влаштованому під скелею, в печері, під деревом, що повалило, самка приносить до 5 дитинчат. З осені молоді починають вести самостійне життя, але інколи залишаються з матір'ю до весни. Внесений до Червоних книг МСОП і СРСР, видобуток заборонений.
   Барс сніговий, ірбіс (мал. 3, е). Відрізняється від леопарда густим, високим, м'яким ясно-жовто-сірим хутром з розпливчатими, крупними темними плямами і довгим, пишним хвостом. Зустрічається лише в горах Середньої Азії і дуже рідко на Алтаї. Мешкає на скелях, кам'янистих розсипах і лугах високогірної зони хребтів, де полює за дикими козлами і баранами. Поїдає і дрібніших тварин (бабаків, пищух і ін.). Лігво владнує між скелями, під навислим каменем, в печері. Тут навесні самка приносить до 4 дитинчат.
   Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.

???????@Mail.ru
Ведмідь бурій, чорний, білий
Рись, тигр, барс, кіт
Мал. 3. Загін хижих:
а - рись, б - кіт лісовий, в - кіт манул, г - кіт степовий, д - тигр, е-снежный барс, ж - леопард, з - каракал, і  -  кіт очеретяний

Мал. 4. Загін хижих:
а - ведмідь білий, б - ведмідь бурий, в - ведмідь черный
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
Відео. Вовки та койоти:
загрузка...
Вовк звичайний (мал. 2, е, page26.html). У тундровій смузі СРСР місцями зустрічаються дуже крупні вовки вагою до 60 кг, що відрізняються світлим (білястим) м'яким і пишним зимовим хутром. У сибірській тайзі водяться вовки крупного розміру з менш пишним і м'яким зимовим хутром сірого кольору. У крупних вовків європейської частини СРСР хутро жорсткіше і не таке пишне (особливо у вовків степових районів), помітна домішка рудуватих відтінків. Середні за розміром вовки Казахстану мають сіре або рудувате хутро, в пустелях Середньої Азії дрібні вовки - жовтувато-пісочне хутро. На Кавказі хутро вовків брудно-буре.
  Область поширення вовків охоплює всю територію СРСР, окрім о-вів Північного Льодовитого океану, куди вовки лише зрідка забігають по льоду. Особливі багато вовків в степових і лісостепових областях, де найбільш розвинене тваринництво. У глухій тайзі вовків мало. У тундрі вони тримаються біля стад північних оленів.
   Лігво вовки владнують в якому-небудь глухому місці: у лісовій зоні - в гущавині лісу Л чагарниках кущів, ярах, на островах серед боліт; у степу - по балках, серед очерету в озер, в тугаях. У степових районах і в тундрі вовки незрідка живуть влітку в норах. Лігво завжди знаходиться біля води. Осенію досвідчені вовки Разом з прибулими (молодими приплоду поточного року), а інколи й з переярками (що народилися торік) кочують по різних угіддях, відшукуючи корм. Кочовий спосіб життя вовки ведуть всю зиму. На день залягають в лісових островах, очеретах, чагарниках Кущів, серед скель.
   Гін в центральних районах настає в лютому, на півдні - в січні. Після 62-63-денної вагітності вовчиха приносить від 5 до 12 сліпих, покритих низькою, м'якою бурою шерстю дитинчат. Вовченята смокчуть матір близько 1 меси, харчуються також напівперевареним м'ясом, яке їм відригують батьки. Пізніше вовк і вовчиха приносять до гнізда різних тварин. Статева зрілість у вовчиць наступає в 2-річному віці.
   Влітку вовки полюють за різними дикими звірами і птицями і нападають на домашніх тваринах. Взимку виводки незрідка бродять біля житла людини у пошуках падалі і різних покидьків, ловлять собак, забираються в кошари і скотні двори. Вовки можуть довго голодувати, але добувши корм, середній вовк може відразу з'їсти до 8 кг