© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Кроншнеп середній. Відрізняється декілька меншими розмірами. Поширений в європейській частині СРСР і на сході до Єнісею.
   Кроншнеп малий. Удвічі менше великого кроншнепа. Гніздиться в Західному Сибіру. Самка відкладає до 4 яєць. Висиджує яйця почерзі самка і самець протягом 3 тижнів. Харчується черв'яками, дрібними молюсками, комахами і їх личинками.
   Вальдшнеп (мал. 14, би). Лісовий кулик, оперення буре, кольори опалого листя. Поширений по всій європейській частині СРСР, в Західному Сибіру, Забайкаллі і на Далекому Сході до Сахаліну включно. У середні широти прилітає з появою в лісі проталин. В цей час на зірці починається "тяга" - шлюбні польоти самців, під час яких вони відшукують самок. Повна кладка складається з 4 яєць. Висиджування триває 20 днів. Самці не приймають участі у висиджуванні яєць і вихованні пташенят. Харчується черв'яками, комахами, їх личинками, слизняками. Відлітають вальдшнепи під час листопада з настанням заморозків. У кормових місцях інколи затримуються і скупчуються у великій кількості, утворюючи ті, що так звані "висипали".
   Бекас (рис 14, в). Зустрічається по всьому Радянському Союзу, за винятком північних арктичних районів. Черево біле. Оперення рябе з бурим відтінком. Прилітаючи на місця гніздів'я, бекас токує - проводить стрімкі шлюбні польоти, під час яких рульовим пір'ям відтворює звук, що нагадує бекання ягняти. Зустрічається на сирих лугах і трав'янистих грудкуватих болотах, де самка владнує гніздо, відкладаючи 4 яйця. У серпні молоді бекаси починають літати. Харчується черв'яками, комахами, їх личинками, слизняками, а також корінцями і втечами трав'янистих рослин.
  Дупель (мал. 14, г). Більше, бекаса, відрізняється білим крайнім пір'ям в хвості, весь тулуб і черево рябий з переважанням сірого відтінку. Гніздиться майже по всій території РРФСР від тундри до степів. Для гніздів'я вибирає трав'янисті болота, сирі луги і заливні низини з чагарниками вербняку. Дупель багатошлюбний. Політ не настільки швидкий, як у бекаса і рівніший.
   Гаршнеп (мал. 14, д). Удвічі менше дупеля. Зовні схожий на бекаса, але дзьоб на 1/3 коротший.
  Кулик-сорока. Крупний кулик. Голова, шия до передньої частини грудей чорно-рябі, частина спини, махове пір'я і кінець хвоста чорні. Весь низ білий. Гніздиться на морському побережжі, по берегах річок і озер від Балтійського і Білого Морів до Камчатки і Сахаліну. На південь доходить до Чорного і Каспійського Морів, казахських степів. Віддає перевагу галечним і піщаним мілинам.
   Турухтан. Самець має дуже барвисте весняне вбрання з подовженого пір'я з боків потилиці, на боках і передній частині шиї. Населяє тундру, лісотундру, лісову смугу, лісостеп і степ на протязі від Кольського п-ова до Анадиру. Мешкає в сирій трав'янистій тундрі, відкритих лісових болотах, сирих луговинах, трав'янистих заплавах річок.

???????@Mail.ru
Гагара, поганка, баклан
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, журавель

Мал. 13. Загони гагарових і веслоногих:
а - чорновола гагара, б - чирвоновола гагара, в - велика поганка, г - мала поганка, д - сірощока поганка, е - пелікан кучерявий, ж - пелікан рожевий, з - баклан

Мал. 14. Загони куликів, дроф і журавлиних:
а - великий кроншнеп, б - вальдшнеп, в - бекас, г - дупель, д - гаршнеп, е - сірий журавель, ж - дрофа-дудак, з - стрепет
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
Загін гагарових
Гагари: чорновола і червоновола (мал. 13, а, 6). Маса до 2 кг, тіло витягнуте. Верхня частина тулуба і груди чорні, нижня - біла. Ноги далеко відставлені назад. Три пальці сполучено перетинками. Дзьоб сплюснуть з боків. Широко населяє всю європейську і сибірську північ. Велику частину часу проводять на воді. Чудово плавають і упірнають. Навіть пташенята здатні добре плавати і упірнати. Гніздяться парами і спільно вирощують молодняка. Харчуються дрібною рибою, всілякими молюсками. М'ясо їх жорстке і несмачне.
  Поганки: велика, мала і сірощока (мал. 13, в, г, д). У великої поганки верхня частина тулуба бура, нижня - біла. Ноги далеко відставлені назад. Пальці перетинками не сполучені, але мають шкірясті облямівки. Дзьоб сплюснуть з боків. По образу життя схожі з гагарами. Населяють внутрішні водоймища країни: озера і затони з багатою водною рослинністю. Гніздо плаваюче. У кладці 4-6 яєць. У гніздовий період тримаються парами. Оперення самців і самок схоже. Харчуються головним чином тваринною їжею: дрібними рачками, водними комахами, їх личинками і дрібною рибою.

  Загін веслоногих
  Пелікани: кучерявий і рожевий (мал. 13, е, же). Маса до 12 кг. Оперення сіре або рожеве. Відрізняються величезним дзьобом, під яким знаходиться великий шкірястий мішок. Чотири пальці сполучено перетинками. Гніздяться по берегах південного Моря і степових озер, де харчуються рибою. М'ясо жорстке і несмачне. Внесені до Червоної книги СРСР, охороняються.
   Великий баклан (мал. 13, з). Маса до 3 кг Ноги відставлені далеко назад. Дзьоб з великим гачком на кінці. Мешкає по водоймищах степової смуги і морському побережжі. Дуже ненажерливий і знищує багато риби, тому чисельність його підлягає регулюванню.

Загін куликів
  Кроншнеп великий (мал. 14, а). Маса до 1 кг. Оперення строкате, на хвості поперечносмугасте. Дзьоб довгий, заломлений вниз. Населяє відкриті лісові болота з чагарниками осок, сирі луговини і заплави річок. Гніздиться по лісовій і степовій зонах від Білорусії до Якутії включно.