© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
   Основна їжа соболя - дрібні гризуни: лісові полівки, миші, бурундуки, в горах - сеноставки, рідше білки і зайці. Соболь ловить і дрібних птиць, поїдає їх пташенят і яйця. Зрідка добуває рябчиків, харчується також комахами і їх личинками. Значну частину їжі складають кедрові горіхи і ягоди голубики, чорниці, горобини і ін.
   Соболь линяє двічі в рік. Весною густе і щільне зимове хутро змінялося коротким, грубим, рідким літнім темним волосом.
   Весняна линька у соболів північних районів Сибіру протікає з початку квітня по червень, а південніших областей - з березня до середини травня. Осенію пишне хутро дозріває на початку листопада, в північних районах-в кінці жовтня.
   Видобуток соболя вирішується по ліцензіях. Економічне значення соболя в хутровому промислі велике. У 1983 р. було заготовлено 163,5 тис., а в 1984 г.- 190 тис. шкірок цього коштовного звіра.
   В даний час соболя успішно розводять в неволі.
   Куниця лісова (мал. 1, б). Схожа на соболя, від якого відрізняється довшим і пишнішим хвостом, менш шовковистим хутром, великою, різко обкресленою жовтуватою або помаранчевою плямою на грудях, гострішими вухами і темною головою. Довжина тіла куниці 42-56 см, хвоста - 22-26 див. Зимове хутро змінюється від ясно-пісочного до червоно-коричневого. Зустрічається куниця лісова по всій лісовій і лісостеповій смузі європейської частини СРСР, в лісах Кавказу і в невеликій кількості в тайзі Зауралля, на схід до Обі. Південний кордон йде від Молдавії через Одеську, Дніпропетровську, Харківську, Воронежську, Саратовську, Куйбишевську і Оренбурзьку області.
   Куниця лісова - мешканка лісів. Її можна зустріти як в глухій тайзі європейської Півночі, так в дібровах і соснових борах лісостепу і гірських лісах Кавказу. Чудово лазить по деревах. Веде переважно нічний спосіб життя. Постійного гнізда не має, проводить день в дуплах, білячих гайнах або серед бурелому. Лише в період вигодовування молодняка самка владнує гніздо в дуплі старого дерева. У люті морози і снігопад з гнізда не виходить. Спаровування в липні. Вагітність триває близько 8 мес (230-240 днів). В кінці березня або в квітні самка приносить до в сліпих безпорадних дитинчат. Розвиваються вони швидко" і до серпня виводок вже розбігається. Самці у вихованні молодняка участі не приймають.
   Їжа куниці - переважно білки, дрібні мишоподібні гризуни і різні птиці. Взимку куниця знищує багато рябчиків і тетеруків, влітку розоряє гнізда різних птиць, поїдає ящірок, жаб, любить мед. Важливу частину їжі влітку і осінню складають комахи, ягоди і плоди. Як і соболь, куниця змінює свій волосяний покрив двічі в рік - навесні і осінню. Весняна линька в центральних районах СРСР починається в кінці лютого і триває по травень включно. Зимове хутро куниці центральних районів СРСР дозріває на початку листопада, а на Кавказі - в кінці.
   З метою збільшення чисельності куницю лісову добувають в обмеженій кількості по ліцензіях як промислові мисливці, так і аматори. У 1983 р. було заготовлено 23,6 тис., а в 1984 р. 30,7 тис. шкірок.
  Куниця кам'яна (мал. 1, в) відрізняється від куниці лісовий грубішим хутром, довгим темним хвостом, білуватим підпушком і білим кольором горлової плями, яка спускається вилкою на передні лапи, подушечки яких залишаються взимку голими.
   Куниця кам'яна зустрічається в західній, центральній і південній Україні, Молдавії, горах Кавказу, Криму, Середньої Азії і рідко на Алтаї. Найбільш багаточисельна на Кавказі. У 1936 р. партія кам'яних куниць була випущена в Рязанської області. Зустрічається у Воронежської області. У гірських районах селиться в ущелинах і лісах. На рівнині зустрічається по ярах, в лісових островах, на каменоломнях, але особливо часто - біля житла людини, поселюючись інколи навіть біля великих міст. Гнізда владнує серед каменів, в дуплах, в тріщинах скель, на горищах. Полює переважно на землі у сутінках і вночі. Самці живуть окремо від самок. Спаровування в липні. Тривалість вагітності 230-240 днів. Відомі дуже рідкі випадки спаровування куниці лісовою з кам'яною. У березні -- квітні самка приносить до 6 сліпих, майже голих дитинчат. Виводки розпадаються в кінці літа. До осені молоді досягають повного зростання.
   Їжа куниці кам'яною всіляка: дрібні гризуни, птиці, їх яйця і пташенята, ящірки, жаби, ягоди і плоди, які влітку і осінню складають основну час^ь її їжі. Поїдає вона і комах. Линяє куниця кам'яна в ті ж терміни, що і куниця лісова. Відноситься до промислових видів. Добувають по ліцензіях. На Північному Уралі, де також мешкають соболі, зустрічаються помісі цих двох видів, звані кидусом, або кидасом. Вони мають проміжні ознаки між соболями і куницями. Схожі на уральських світлих соболів, але відрізняються від них довшим і пишнішим хвостом і менш шовковистим хутром. Поведінкою мало відрізняються від соболя.
    Харза. Крупна куниця (до 80 см) з довгим хвостом. Верх голови, огузок, лапи і хвіст чорнобурі, горло біле, шия і груди золотисті. Передня половина спини і боку золотисто-жовті, темніючи до огузка. Хутро грубувате.
   В межах СРСР харза зустрічається лише в Приморському краю. Широко поширена в Китаї. Мешкає в лісах. Полює на білок, зайців, бурундуків і інших дрібних звірів, а також на птиць. Нападає навіть на молоді косулі і кабаргу. Інколи ловить соболів. Полює з виводком, оскільки молоді не покидають батьків до наступного року. Промислове значення харзи невелике.
   Колонок. По статурі схожий на тхора. Довжина тіла 30- 40 см, пишно опушеного хвоста - - 25-30 див. Зимове хутро жовто-руде, верх голови бурий, па горлі біла плямочка (мал. 1, а).
   Мешкає по всій лісовій зоні Далекого Сходу, Сибіру, Уралу і Приуралля. На захід поширений до Комі АССР, Пермська і Кіровської області, Татарською і Башкирською АССР. Заходить в Західносибірський лісостеп. Звичайний в південному Сибіру і на півдні Далекого Сходу. Випущений в Киргизії. За межами СРСР водиться в Китаї, Монголії, Кореї і Японії.
   У гірській тайзі колонок частіше селиться серед кам'янистих розсипів, чагарників кущів і дерев, по долинах річок і у високостовбурній тайзі, багатій буреломами і чагарником. У рівнинних, лісових і лісостепових областях тримається в заплавах річок і улоговинах-озер, серед кущів або в очеретах. У глухій тайзі зустрічається рідше, ніж в населених районах. Відкритої тундри і степу уникає. Нерідко селиться біля селищ і сіл.
   Колонок веде переважно нічний спосіб життя, інколи полює і вдень. День проводить в норі або дуплі, розміщеному невисоко від землі. У люті морози і снігопади з притулку не виходить.
   Гін починається в кінці лютого або березні. Вагітність самок - 33-35 днів. Молодняк народиться в квітні або початку травня в дуплі дерева або норі, в корінні дерева або між каменями. Послід - до 10 сліпих, майже голих дитинчат. Зростають молоді швидко. Прозрівають на 30-й день. Самка годує дитинчат молоком близько 2 міс. До осені молодняк досягає повного розвитку і покидає материнську нору. Розмножуватися колонки починають в однорічному віці. Їжа всіляка: у горах - сеноставки, гірські полівки, в заплавах річок і озер - водяні щури, в лісі - лісові полівки і миші. Нападають на зайців. Ловлять жаб, ящірок, рибу і комах. Їдять мед диких бджіл, стиглі ягоди. Роблять запаси корму з трупів звірів і птиць.
   Линяє колонок двічі в рік. Навесні з початку березня по травень і осінню з вересня - жовтня до початку листопада.
   Має велике промислове значення. У 1983 р. було заготовлено 86,8 тис., а в 1984 г.- 103,2 тис. шкірок.
   Солонгой відрізняється від колонка меншими розмірами (довжина тіла до 28 см), низьким зимовим волосяним покривом, слабо опушеним хвостом. Зимове хутро іржавинно-пісочне, голова без темних плям.
   Солонгой зустрічається в Примор'ї, по Амуру, в Забайкаллі, Прибайкаллі, на Саянах, Алтаї, біля оз. Балхаш, в горах Тянь-Шаню і на Памірі. Тримається на кам'янистих розсипах, в долинах річок і в очеретах по берегах озер. Нерідко поселяється біля сіл. Гін починається в той же час, що і в колонка. Тривалість вагітності 40 днів. Самка приносить до 8 дитинчат. Харчується солонгой різними дрібними звірами і птицями, їх яйцями і пташенятами, ящірками, жабами, равликами і комахами. Відноситься до промислових видів.


Література до розділу "Мисливсько-промислові звіри та птахи":
1. Ю.А.Герасимов, Справочник егеря, 1988
2. Справочник охотника. Под редакцией М.С.Долбика, Мн.: Ураджай, 1988
3. Охота на Украине. Коллектив авторов. ГИСЛ УССР, 1959
Мал. 1. Загін хижих:
а - соболь, б - куниця лісова, в - куниця кам'яна, г - колонок, д - тхір степовий, е - нірка європейська, ж - видра, з - росомаха, і - калан, к - борсук




Лісова куниця. Відео:
Соболь, куниця, клонок, тхір
???????@Mail.ru
полювання, риболовля
загрузка...
Мисливсько-промислові звіри та птахи


   ЗАГІН ХИЖИХ
  Соболь (мал. 1, а) - коштовний хутровий звір. Довжина тіла дорослого соболя від 38 до 56 см, самці декілька більше за самок. Довжина хвоста менше довжини тіла. Шкірка соболя покрита густим, шовковистим, середньої висоти волосяним покривом. Хутро від піщано-жовтого до чорно-бурого. Хребет темніший за боки, на горлі виступає велика, не різко обмежена світла пляма або невелика помаранчева плямочка. Голова світліша за тулуб. Чим темніше соболь, тим дорожче цінується його шкірка. Найтемніших соболів добувають в горах Забайкалля і на півдні Якутії, найсвітліших - на Уралі, в низовинних місцях Західного Сибіру і на Сахаліні.
   В даний час соболь зустрічається по всій тайговій зоні нашої країни від Північного Уралу і р. Біла до побережжя Тихого океану і від Алтаю, Саян, південного Забайкалля і Амура до кордонів тундри. Багато соболя на Сахаліні і Камчатці. За межами СРСР соболь в невеликій кількості зустрічається в північній Монголії і північному Китаї.
   Соболь -- типово тайговий звір. Він селиться в глухих місцях високостовбурної тайги з рясним буреломом, чагарниками чагарників і запалами каменів. Нерідко його можна зустріти серед гольців, в гущавині кедрового стланика. Особливо часто він тримається в кедрачах, у верхів'ях гірських річок.
   Соболь веде переважно осілий спосіб життя. Кожен звір має певний район полювання. У люті морози і завірюху рідко виходить з притулку. Найбільшу активність проявляє вранці і увечері, але деякі особини полюють вночі. Рідко піднімається в крони дерев, частіше тримається на землі, серед кущів, в буреломі, в чагарниках стланика, серед кам'яних розсипів. Гніздо владнує в дуплах дерев, що повалили, між осипами каменів, в корінні дерев, а інколи і в неглибоких норах.
Спаровування соболів відбувається в липні, рідше в кінці червня або початку серпня. Вагітність триває 260-270 (рідко 252- 294) днів. У квітні або травні самка соболя приносить до 6 безпорадних, сліпих, покритих рідкою білястою шерстю дитинчат. Очі у них розплющуються через 34-36 днів. Самка годує дитинчат молоком близько 2 міс. Вже в липні - початку серпня молоді покидають матір і починають самостійне життя.