© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Норка американська в Радянський Союз завезена в 1933 р. і успішно акліматизувалася у ряді районів Далекого Сходу, Забайкалля, Прибайкалля, Красноярського краю, Алтаю, Обської низовини, Уралу, Башкирії, Татарії, Карелії і Кольського п-ова. В даний час широко розселилася по всій нашій країні - від Карелії до Чукотки, від Закавказзі до Приморського краю.
   Від норки європейською відрізняється тим, що білий волос покриває як нижню, так і верхню губи. Норка американська має пишніше хутро. Спосіб життя її схожий із способом життя норки європейської. Вагітність самок триває від 48 до 50 днів. Маєте промислове значення.
   Видра (мал. 1,ж). Крупний хижак, пристосований до земноводного способу життя. Тіло витягнуте, хвіст круглий, такий, що поступово звужується до кінця, лапи короткі з перетинкою між пальцями. Довжина тіла дорослої видри до 80 см, хвоста - до 50 див. Хутро низьке, але дуже густе, складається з частого, грубого остюка і дуже щільного, шовковистого пуху. Шкірка бура або коричнева, така, що яснішає до черева. Поширена видра дуже широко: у СРСР вона зустрічається майже по всій території країни (виключаючи напівпустелі і пустелі Казахстану і Середньої Азії), але в багатьох районах зустрічається дуже рідко. Селиться видра по берегах річок, ставків і озер. На побережжі Мурманська живе серед берегових скель і полює в морі. Особливо любить глухі лісові річки з перекочуваннями і вирами. Звичайна в дельтах Волги, Дунаю і інших річок.
   Видри живуть в глибоких норах з виходом в самої води. Взимку ловлять рибу, упірнаючи в ополонки або з-під берегового навісу льоду. Полюють переважно вночі. Розмножуються 1 раз на рік. У травні самка приносить до 4 сліпих дитинчат. Термін спаровування і тривалість вагітності не встановлені. У видри американською гін спостерігається з січня по квітень, а тривалість вагітності разом з латентним періодом від 10,5 до 12,5 міс. Зростають молоді видри повільно, повного зростання і полової зрілості досягають, мабуть, на третьому році життя.
   Харчуються видри переважно рибою, поїдають також жаб і рак. Зрідка нападають на качат і інших водоплавних Птахів. Давлять водяних щурів. З метою відновлення запасів цих коштовних звірів видобуток їх у ряді областей і республік в даний час заборонена, а в інших проводиться по ліцензіях. У 1983 р. було заготовано 1 "3 тис., в 1984 г.-1,7 тис. шкірок. Видри кавказькі і середньоазіатські внесені до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.
   Видра морська, калан, або камчатський бобер (мал. 1, і). На вигляд нагадує видру річкову, але більше за неї (довжина тіла до 1,2 м). Задні лапи мають вигляд ластів. Хвіст порівняно короткий (до 40 см). Шкірка покрита дуже густим, шовковистим хутром красивого темно-бурого або каштанового кольору, що зазвичай яснішає до голови.
   Калани - напівводяні морські тварини. Мешкають в Командорських і Курильських островів і уздовж північно-східного побережжя Камчатки. Живуть калани в прибережній смузі океану, в скелястих берегів. Відпочивають на каменях і в прибережних чагарниках морських водоростей. Харчуються морськими їжаками, молюсками, рибою і іншими морськими тваринами. Самка приносить по 1 дитинчаті, ймовірно, не щороку. Внесений до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.
  Росомаха (рис 1,з). Досить крупний хижак (довжина тіла до 70 см). Шерсть груба, блискуча. Основний тон коричневий різної темноти. З боків тіла від плечей до хвоста тягнуться світлі смуги. Поширена росомаха по північних областях європейської частини країни (на південь до Ленінграда, Вологди, Кирова і Пермі) і по всій тайговій зоні Сибіру і Далекого Сходу. Заходить в тундру, зустрічається на Алтаї, Камчатці. Тримається в глухих тайгових угіддях. Веде переважно нічний спосіб життя. Гін розтягнутий з березня по жовтень. Точний термін вагітності не встановлений. У лютому - березні самка приносить до 4 дитинчат.
   Харчується різними звірами і птицями, нападає на кабаргу, косулі, молодих оленів і лосів, поїдає також жаб і риб, не нехтує падаллю. Великого промислового значення не має.

???????@Mail.ru
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
   Норка європейська (мал. 1,е, page23.html). Формою і величині тіла схожа на тхора, але різко відрізняється від нього занизьким, дуже густим, блискучим каштановим або рудувато-коричневим хутром, однотонним по всій шкірці, лише довкола рота і на горлі виділяються білі плями. Поширена майже по всій європейській частині СРСР - від південного кордону тундри до берегів Чорного, Азовського Моря і Кавказу включно. Розселяючись на схід, з'явилася в Заураллі. У Криму її немає.
   В даний час немає об'єктивних відомостей про чисельність норки європейською, оскільки вживані методи обліку звірів не дозволяють диференційовано виявити запаси нірки європейської і американської. Живуть ці звіри разом, але норка американська нещадно витісняє європейську, перетворюючи обширний ареал аборигенного звіра на розрізнені згасаючі вогнища, які вже не можна відновити у межах колишніх місць, займаних ніркою європейською.
   Для порятунку норки європейською 2 партії цих звірів в кількості 77 особин були в 1981 і 1984 роках випущені для акліматизації на о. Кунашир (Курильська гряда).
   Мешкає норка по берегах річок, ставків і озер. Особливо охоче селиться по берегах невеликих лісових річок, зарослим чагарником і водно-болотяною рослинністю. Живе в норах під кущем, в корінні дерев, серед плавника і бурелому. Незрідка селиться в норах водяних щурів. Окрім основного притулку, кожен звір має ряд тимчасових нір, в яких відпочиває під час полювання і ховається від ворогів. З настанням зими веде кочовий спосіб життя, тримається біля незамерзаючих водоймищ, полинів або в місцях, де унаслідок падіння рівня води в річці уздовж її берегів лід осів, утворивши під собою порожні простори. Полює переважно увечері і вночі. Розмножуються нірки навесні. Злучаються в березні і квітні. Вагітність триває 40 днів.
   В кінці квітня або початку травня (на півдні), в кінці травня (у північних районах) самка приносить до 8 сліпих, покритих коротким білуватим пушком дитинчат. Прозрівають в місячному віці. Самка годує щенят молоком близько 2 міс. В кінці літа молодняк починає вести самостійний спосіб життя. Статева зрілість настає в 10-місячному віці.
   Їжею служать риба, жаби, раки і інші водяні тварини, яких норка ловить, плаваючи і упірнаючи з великою спритністю і прудкістю. На заплавних лугах і в прибережних кущах полює за мишами, водяними щурами, полівками, дрібними птицями, вужами і ящірками. Линька хутра (весняна і осіння) протікає значно пізніше, ніж у більшості інших хутрових звірів. Незрідка в кінці листопада і навіть в грудні попадаються норки, в яких зимове хутро ще не цілком дозріло. Має велике промислове значення. У 1983 р. заготовлено 47,8 тис., в 1984 г.- 70,6 тис. шкірок (разом з ніркою американською).