© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Дзерен (мал. 8, в). Декілька схожий на джейрана, але відрізняється грубішою статурою і великим розміром. Висота в загривку до 84 см, маса до 38 кг Роги ліровидної форми з кінцями, що розходяться в різні боки. Волосяний покрив м'який, ясно-жовтий з сіруватим відтінком. Нижня сторона грудей, живіт і боки - білі. "Дзеркало" велике, біле, заходить на сідниці і круп вище за підставу хвоста.
   У СРСР дзереии зустрічаються в Східному Забайкаллі уздовж кордону з Монголією. Мешкають в рівнинних і горбистих ковильних степах і в напівпустелях. Гін в кінці листопада і грудні. Вагітність близько 6 міс. У червні приносить 1 дитинчати. Внесений до Червоної книги СРСР, полювання повсюдно заборонене.
   Сарна (мал. 8, д). Гірська антилопа, висота в загривку до 86 см, маса до 45 кг Тіло міцне, ноги відносно короткі, сильні. Самці і самки мають по парі чорних рожок, зігнутих у верхній третині гачком назад. Хвіст короткий. Спина і боки коричневі або бурі, низ тіла буро-рудий. З боків голови тягнуться темні і білі смуги. У СРСР сарна зустрічається лише в горах Кавказу. Населяє верхні зони гір. Влітку рідко спускається нижче 1500 м над рів. м. Тримається серед скель у верхнього кордону лісу і серед високогірних лугів. Взимку спускається до поясу лісу. Пасуться невеликими стадами. Влітку виходять на годування рано вранці і увечері. Взимку в завірюхи і снігопади довго відлежую а ся під скелями. Літній корм - різні високогірні рослини і втечі чагарників, зимовий - торішня трава, вітки кущів, кора листяних дерев, лишайники, хвоя ялин і ялиць. Охоче відвідують солонці. У травні або червні самка після 6-місячної вагітності приносить 1-2 дитинчат. Молоді ходять з матір'ю до осені. Основний ворог - вовк, інколи рись і леопард. Внесена до Червоної книги СРСР. Охота на неї заборонена.
Горал (мал. 8, г). Довжина тіла до 130 см, висота в загривку до 75 см, маса до 42 кг Статура щільна, ноги міцні, шия коротка, голова маленька з невеликими, злегка зігнутими ріжками. Тулуб покритий довгою жовтувато-бурою шерстю, великий волохатий хвіст. Мешкає по скелястих ділянках на півдні Сихоте-Аліня і в прибережній смузі Приморського краю. Пасеться на лужках в гірських лісах. Гін у вересні - жовтні. Отелення в травні - червні. У посліді 1-2 дитинчата. Горал внесений до Червоних книг МСОП і СРСР, полювання заборонене.
   Вінторогий козел. Висота в загривку до 1 м, маса до 41 кг Відрізняється від інших козлів прямими, закрученими штопором рогами. У самців на нижній стороні шиї і на грудях зростає подовжене волосся, утворюючи гриву. Борода широка, завдовжки до 20 див. Водиться в горах (верхів'я Амударьі) і по р. Пяндж.
Записаний в Червоні книги МСОП і СРСР, полювання заборонене
  Козерог сибірський (мал. 8, е). Висота в загривку до 105 см, маса до 110 кг Роги серпоподібно зігнуті, завдовжки до 1 м, стислі з боків, на передній стороні виступають багаточисельні поперечні валики. Борода завдовжки до 20 див. У самки рогу тонкі і слабо розвинені, бороди немає. Шерсть від світло-сірої до буро-коричневої. Населяє гори Тянь-Шаню, Паміру, Тарбагатаю, Алтаю і Саян. Акліматизується в горах Криму.
   Козел безоаровий. Висота в загривку до 90 см, маса до 40 кг Характеризується шаблевидний зігнутими назад, з боків рогами сильно сплощень, на передній поверхні яких у самців розташовані нечисленні і неясно виражені горби. Борода завдовжки до 20 см, чорна. Зустрічається в Закавказзі, східній частині Головного Кавказького хребта, Туркменії. Внесений до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.
   Тур дагестанський. Висота в загривку до 1 м, маса до 96 кг Роги майже круглі в поперечному перетині, з гладкою поверхнею, закручені в розтягнуту спіраль, вершини їх направлені вгору. Борода широка, коротка. У самок рогу тонкі слабо розвинені, бороди немає.
   У біології різних гірських козлів багато загальних рис. Всі вони типово гірські тварини, що живуть на скелях, рассипах і альпійських лугах. До зими спускаються в нижчі зони гір. Пасуться вранці і вечорів. Вдень відпочивають в тіні скель. Бродять табун-мі в 10-30 голів, інколи збиваються у великі стада. У вересні - листопаді дорослі самці запекло б'ються із-за самок. Вагітність кіз триває близько 5 міс. Весною вони приносять 1-3 брикаються, здатних слідувати за матір'ю через декілька годинників після народження.
   Влітку їжею гірським козлам служать різні трав'янисті високогірні рослини, взимку - кора і втечі кущів, лишайники, торішня трава. Охоче відвідують солонці.
   У горах Середньої Азії і на Кавказі, там, де охота на гірських козлів не заборонена законом, їх добувають по ліцензіях
   Баран туркменський. Висота в загривку до 95 див. Поширений на півдні Туркменії, в Бадхизі, по піднесених місцях Устюрту і Мангишлаку. Внесений до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.
   Бухарський баран. Схожий на алтайського. Живе в межиріччі Амударьі, Вахша і Пянджа. Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.
   У горах Тянь-Шаню мешкає тяньшанскій баран. Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.
   Архар, або алтайський баран (рис 8, же). Висота в загривку до 125 см, маса до 170 кг У самців величезні роги утворюють повне кільце і 1,5 витка спіралі. Кінці рогів направлені в різні боки. Подовженого волосся на шиї немає. Шерсть буро-сіра. Займає Алтай і всі суміжні з ним гори Східного Казахстану. Внесений до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.
  Баран сніговий, або чубук, товсторіг (мал. 8, і). Висота в загривку до 105 см, маса до 150 кг Роги дуже масивні, широкі, закручені в повну спіраль, поперечні складки згладжені. Самка має невеликі роги. Шерсть від коричнево-бурою до буро-жовтої (нижня сторона грудей і перед живота коричнево-бурі, остання частина живота, паху і промежина - білясті). Поширений на Камчатці, Чукотці, на сході і півдні Якутії, півдні Таймиру і в Забайкаллі.
   Баран сніговий, такий, що мешкає на Чукотці, Камчатці і в горах Путорана, внесений до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.
   Всі дикі барани - переважно гірські тварини. Населяють високогірні сирти і порослі травою схили гірських хребтів. Лише деякі зустрічаються на невеликих гірських хребтах серед горбистого степу або пустелі. Влітку тримаються у вищих зонах гір, чим взимку. Самки, молоді і напівдорослі особини бродять невеликими групами, старі самці тримаються поодинці. Взимку самці, самки і молоді з'єднуються в стада. Пасуться в літній час переважно увечері і вранці. Відпочивають вдень серед скель. Гін пізньою восени або в першій половині зими. Вагітність триває близько 5 міс. Весною вівця приносить 1-2 ягнята, які опісля декілька годин після народження здатні слідувати за матір'ю.
  Кабан (мал. 8, з). Схожий на безпородну свиню, але значно більше. Висота в загривку до 120 см, маса до 240 кг Тулуб кабана покритий дуже грубою, високою (від жовто-сіркою до чорної) щетиною з м'яким бурим підпушшям. На початок гону у самців на шиї, плечах і з боків передньої частини грудей наростає "калкан" (щільне потовщення шкіри - до 4 см), який служить захистом від іклів суперників. Мешкає кабан в південній частині Приморського краю (на Сахаліні кабана немає), в Забайкаллі, Прибайкаллі, Саянах і на Алтаї, в горах і по долинах річок Середньої Азії і Південного Казахстану. Північний кордон поширення кабана в Західному Сибіру доходить до 55-ої паралелі. У європейській частині СРСР багато кабанів в дельті Волги, на Кавказі і в Закавказзі, Україні, в Білорусії, Смоленській, Калузькій, Липецькій, Воронежській, Курській, Орловській і Тульській областях. Відомі далекі заходи кабанів до 60-ої паралелі.
   Живуть кабани в плавнях, очеретах і тугаях по долинах річок і морському побережжі, в гірських лісах, арчевих чагарниках, чагарниковій порослі, по долинах передгір. Ведуть осілий спосіб життя, але в горах щорік, кочують: навесні в гори, восени спускаються в долини. Годуються переважно вночі. День проводять на лежанні в "міцному" місці. У грудні під час гону самці люто б'ються. У квітні - травні, інколи в червні народяться до 10 поросят. Харчуються кабани опалими плодами, горіхами, жолудями, кореневищами очерету і рогозу, водяними рослинами, деякими травами, поїдають равликів, комах, черв'яків, дрібних хребетних, знищують яйця птиць, що гніздяться на землі. Поселяючись біля посівів, особливо кукурудзи, пшениці, соняшнику і біля бахчів, завдають великої шкоди, поїдаючи і витовкуючи культурні рослини.
   Кабани володіють винятковою риючою здатністю. Вони можуть спушувати землю, що промерзла, з щебінкою, перевертати камені, що вмерзнули в неї. Роблять це вони різцями нижньої щелепи, якими працюють як сохою. Допомагають і іклами розривати коріння і вивертати камені.
Добувають кабанів по ліцензіях, владнують облави з собаками і караулять на підкормових майданчиках.
   Кулан - дикий осел (мал. 8, до). Висота в загривку до 140 див. Голова довга, здається великий і важкою в порівнянні із струнким тулубом. Шерсть палева, жовто-сіра. Грива чорна, коротка, стирчить догори. Від гриви по хребту до хвоста проходить темно-бура смуга, кінець хвоста з гроном чорного волосся. Основне поголів'я (більше 1000 куланів) мешкає в Бадхизському заповіднику між річками Кушка і Серахс.
   Кулани були акліматизовані і добре прижилися на о. Барсакельмес в Аральському морі і в Аськанії-Нова на Україні. Типове житло куланів - напівпустелі за наявності водопою. Гін в серпні - вересні. Після 11 мес вагітності самка приносить одного лошати Внесений до Червоних книг МСОП і СРСР, полювання заборонене повсюдно.

???????@Mail.ru
Сайгак, джейран, козерог, кабан, баран, сарна
Мал. 8. Загін копитних:
а - сайгак, б - джейран, в - дзерен, г -горал, д - сарна, е - сибірський козерог, ж - архар, з - кабан, і - сніговий баран, к - кулан
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
Сайгак (рис 8, а). Висота в загривку до 83 см, маса до 60 кг Тіло сильне, бочкоподібне, на відносно коротких ногах. Голова горбоноса. Роги лише у самців, слабо зігнуті, янтарного кольору. Спина і боки піщано-жовті, світлі.
   До XX ст. сайгак був майже повністю винищений. Зараз чисельність відновлена і стотисячні стада пасуться в Калмикскіх і Астраханських степах, Казахстані.
   Сайгак - житель глинистих, злакових і полинових рівнинних напівпустинних і ковилових цілинних степів. Пасеться табунами до 20 голів, які восени і зимою з'єднуються в багатотисячні стада. Харчується трав'янистою рослинністю, особливо полином, пирієм і солянкою, Осенію перекочовує в малосніжні райони, рухаючись великими стадами і здійснюючи переходи в сотні кілометрів. Весною кочує назад.
   Гін настає в грудні. Вагітність триває близько 5 міс. Перед отеленням (на початку травня) самки вирушають із стада. Число телят в посліді частіше всього 2. Через місяць після народження молоді починають годуватися травою, продовжуючи смоктати матір, яку покидають лише на початку зими.
   Сайгак - денна тварина, вночі спить на лежаннях. Основний ворог - вовк. Промишляють сайгака ради м'яса, шкури, рогів. Щорік мисливці-промисловики добувають декілька сотень тисяч тварин.
   Джейран (мал. 8, би). Висота в загривку до 70 см, маса до 30 кг Тіло струнке, ноги тонкі, але сильні. Самці володіють парою ліровидних зігнутих чорних рожок. Хутро пісочно-жовте, черево білувате, довкола кореня хвоста біле "дзеркало", хвіст чорний. Зустрічається в степах Східної Закавказзі і розрізненими угрупуваннями в напівпустелях і пустелях Середньої Азії і Казахстану - від Каспійського моря до оз. Балхаш. Основне угрупування (3000 голів) мешкає в Бадхизському заповіднику. Джейран по долинах піднімається в передгірні райони до 2-3 тис. м над рів. м.
   Джейрани тримаються табунцями до 10 голів, до зими збираються в стада до 100 і більш за голови (дорослі самці бродять поодинці). Харчуються трав'янистими рослинами, головним чином полином, пирієм, солянками. Тривалі засухи вимушують їх перекочовувати в райони з джерелами води. Годуються вранці і надвечір, вдень відпочивають в тіні, вночі сплять на лежаннях. Гін в листопаді - грудні. Теляться самки в квітні, приносять 1-2 дитинчат.
   У 1982 р. був розроблений вилов джейранів методом іммобілізації із застосуванням ін'єкційних стрілок Ю. А. Герасимова. Відловили дві партії джейранів для акліматизації на о. Огурчинському в Каспійському морі і в Копетдагському заповіднику. Внесений до Червоної книги СРСР, полювання повсюдно заборонене.