© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Заєць-русак (мал. 5, а). На зиму або не біліє (на півдні), або біліє лише частково - середня частина хребта на всю зиму залишається темною. Зимове хутро злегка кучеряве. Уші довгі. На хвості зверху є чорна пляма. Заєць-русак більші за біляка (середня маса 4 кг, в Башкирії зустрічаються до 7 кг).
   Заєць-русак населяє європейську частину СРСР (до північних районів Карелії, південного берега Білого моря, південних районів Комі  АССР), Закавказзю, північно-західні області  Казахстану і Південне Заураллє. Акліматизовані у ряді південних районів Західного і Східного Сибіру. Розселяються русаки також і по степах Казахстану. Русаки - мешканці степів і полів. Лежання їх - в ярах, на межах, під прикриттям кущів або бур'яну, в кущах по узліссях. Йдучи на лежання, сильно плутають свої сліди. Взимку незрідка збиваються до поселень людини. У рік приносять декілька пометів, в кожному до 6 дитинчат. Молоді зайчата народяться зрячими, покритими шерстю, здатними бігати. При матері вони залишаються недовго. Харчуються русаки влітку різними трав'янистими рослинами і культурними злаками. Взимку вважають за краще годуватися на озимині, вибираючи місця, з яких вітер змів сніг. Коли сніг глибокий, а трава і озимина недоступні, харчуються гілочками і корою листяних дерев, у тому числі фруктових, завдаючи шкоди садам.
   У центральних частинах СРСР осіння линька у русаків закінчується в другій половині або кінці листопада. Весняна линька починається в кінці лютого - початку березня. У природі зрідка зустрічається помісь між русаком і біляком - заєць-стусан, що поєднує в собі ознаки обох зайців. У 1983 р. було заготовлено 514 тис., в 1984 г.-730,5 тис. шкірок.
   Заєць-толай, або піщаник (мал. 5, в). Схожий на русака, але значно менший. Довжина тіла до 55 см, маса до 2,5 кг Хутро світліше (пісочний) без темних плям, гладше. Толай населяє степи Південного Забайкалля, південні області Казахстану і всю Середню Азію, зустрічаючись від рівнинних низовин до альпійських лугів. Серед пустель і напівпустель його гущавині всього можна зустріти по тугаям річкових долин, в чагарниках кущів гребінника, серед порослі, в саксаульниках. У горах Середньої Азії менш численний - тут він тримається в гірському степу, лісах, на альпійських лугах.
   Вдень толай відлежується в тіні під кущем, в каменя або в норі бабака, а увечері виходить на жирівку. Харчується влітку трав'янистими рослинами, взимку - корою і гілочками кущів чингилю, джиди, гребінника і інших чагарників, а також бур'яном і травою в безсніжних місцях. Толай дуже плідний. У Середній Азії протягом року самки приносять три-чотири посліди, перший - в березні, останній - у вересні. Весняний послід містить лише 1-2 дитинчат, а літній і осінній -  3-7. Зайчата народяться зрячими, з густим хутром. Великого промислового значення не має.
   Заєць манчжурський. Дрібний, маса до 2,6 кг, статура щільна, голова невелика, відносно короткі вуха, не настільки довгі задні кінцівки. Хутро взимку і літом іржавинно-коричневе, низ білий, хвіст зверху чорний. Поширений в Приморському і Хабаровському краях, де зустрічається в змішаних і листяних лісах і по долинах річок.
Дикий кролик (мал. 5, г). Дуже схожий на безпородного домашнього з сірим хутром. Маса до 2,5 кг. В кінці минулого століття із Західної Європи кролик був завезений в околиці Одеси. В даний час зустрічається в Ізмаїлі, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях. Населяє скелястий берег Чорного моря, яри, балки, сади і лісові посадки. Живе в глибоких норах. Веде нічний спосіб життя. Самка дає в рік 3-4 посліди до 7 крольчат в кожному. Термін вагітності 30 днів. Новонароджені крольчата голі, сліпі. Кролики приносять, шкода садам і лісовим посадкам, поїдаючи взимку молоді втечі і кору дерев і кущів. Шкірки диких кроликів заготовлюють в невеликій кількості.
   Білка (мал. 5, ж), В Східному Сибіру і на Далекому Сході переважають білки темно-сірі, хвіст чорний або бурий. Рідше попадаються білки світло-сірі з червоним хвостом. У Західному Сибіру, на Уралі і в Приуральських областях більшість білок мають взимку дуже світле сріблисто-сіре хутро, хвіст ясно-бурий. Влітку вони світло-руді. У стрічкових борах Передалтайських степів водиться дуже велика, ясно забарвлена і сірохвоста білка-телеутка. У центральних і західних областях у білок зимове хутро сіре, середньої темноти, з рудуватою смугою по хребту, хвіст бурий, рідше червоний.
   Білки населяють всю лісову і лісостепову смуги Радянського Союзу - від Білорусії до Камчатки і о. Сахаліну. Розселені в гірській частині Криму, лісах Північного Кавказу, Киргизії і соснових борах центрального Казахстану. Живуть лише в лісі - в глухій сибірській тайзі, в старих соснових борах, в дібровах лісостепу, і в молодих змішаних лісах. У пошуках їжі здійснюють перекочовки. Незрідка спускаються з дерев на землю у пошуках опалих шишок, жолудів і горіхів, а також розшукують гриби і заховані ними раніше запаси корму. По землі пересуваються стрибками.
   Годується білка вдень, а ніч проводить в дуплах або гніздах (гайнах). У таких притулках вона перечікує погану погоду, не виходячи назовні по 2-3 дні. Гнізда бувають зимовими і літніми. Зимове гніздо має вигляд кулі, зробленої з дрібних гілочок, моху, лишайників, волокон дуба, поперечник гнізда 35-50 см. У гніздо веде один, рідше два входи. У зимовому гнізді білка живе до весни, в нім самка народить і вигодовує свій перший, весняний виводок. Літнє гніздо, в яке білка переселяється на початку літа, теж має кулясту форму, складено з дрібних сучків з м'якою підстилкою на дні. Тут білка приносить другий (а інколи і третій) послід. Гайна зазвичай розташовуються в ствола хвойного дерева.
   Розмножуються білки в північних районах щорік 2 рази - навесні і літом, а в роки, бідні кормами-1 раз - пізньою навесні. Вагітність триває близько 35 днів. У квітні - травні вони приносять перший послід. До середини літа молодняк починає вести самостійне життя. У посліді буває до 10 дитинчат. У роки нестатку кормів послід складається лише з 2-3 звірів. Статевозрілості молоді особини досягають лише на наступному році після народження.
   У деякі роки восени, білки роблять далекі перекочовки, при цьому вони перепливають річки, забігають в міста, переходять гірські хребти.
   Основна їжа - насіння різних хвойних дерев, горіхи, жолуді, нирки їли, гриби, ягоди, зрідка комахи, яйця і пташенята в гніздах. Линька проходить 2 рази в рік - навесні і осінню. У центральних районах СРСР вона закінчується восени в перших числах листопада, а в північних областях і в Сибіру - в кінці жовтня. Перші ознаки весняної линьки з'являються у білок центральних районів в кінці лютого, а на півночі країни - на початку березня. Весняна линька починається з голови. Шкірки білок в хутрових заготовках займають видне місце, В 1983 р. заготовили 2,98 млн., в 1984 г.-4,2 млн. шкірок. Добувають білок не лише мисливці-промисловики, але і мисливці-аматори.
   Білка кавказька. Відрізняється від звичайної низьким, грубим зимовим хутром, відсутністю пензликів - волос на вухах, темно-бурою з білуватими брижами спиною і рудуватим черевцем. Водиться в дубових і букових лісах Закавказзі. Селиться в дуплах. Харчується переважно жолудями і буковими горішками. Промислового значення не має.
   Бурундук (мал. 5, д). Невеликого розміру, довжина тіла до 18 див. Спина рудувато-жовта або сірувато-жовта з п'ятьма подовжніми чорними смугами. Черевце сірувате. Хвіст сивий. Бурундук населяє лісові області Далекого Сходу (окрім Камчатки), Сибіру, Уралу і північно-східних районів європейської частини СРСР. Селиться по дрібноліссю, узліссям лісу, долинам річок, в чагарнику, вирубках і гарі, серед молодих хвойних для листя лісів. Живе в норі, яку риє під пнями, між корінням дерев. Годується вдень, а ночі і дні з поганою погодою проводить в норі. На зиму (з середини листопада по квітень) впадає в сплячку. Весною (1 раз на рік) самка приносить в норі до 10 дитинчат. В кінці липня виводок розпадається.
   Харчується насінням різних трав, ягодами, кедровими горіхами, насінням хвойних дерев з опалих шишок, охоче поїдає комах, ящірок, зерно. На зиму робить великі запаси з кедрових горіхів, хлібних зерен, насіння диких трав, які переносить в защічних мішках. Линька у самців з середини травня до червня, у самок - протягом липня. Промислове значення невелике.
   Бабак-байбак (мал. 5, і). Крупний гризун, довжина тіла до 55 см. Відрізняється товстим, незграбним тулубом, короткими, але сильними ногами, невеликою головою і зредукованими вушними раковинами. Живе колоніями в глибоких порах. Кожна сім'я займає окрему нору або групу їх (одну гніздову і декілька кормових). Нора має від 1 до 14 входів, які оточені горбками землі, що нарила. З нори бабак виходить лише вдень. Зиму проводить в сплячці. Мешкає на півдні європейської частини СРСР. Спить з кінця вересня до кінця березня (у Якутії - з початку вересня до кінця травня).
   Щорік навесні доросла самка приносить до 6 дитинчат. Статевозрілість настає на третьому році життя. Молоді особини зимують в одній норі з дорослими. Їжею служать трав'янисті рослини. Посівам бабак шкоди не приносить, оскільки селиться далеко від ріллі. До осені сильно жиріє, що дозволяє йому обходитися без їди протягом всієї зимівлі. Линяє 1 раз на рік - влітку.
   Бабак монгольський (тарбаган). Населяє степи Південного і Східного Забайкалля, Туви і Монголії. Осіннє хутро спини і боків тарбагана попелясто-сіре з бурим нальотом, черево грязно-руде, верх голови чорний. Весною хутро набуває рудуватого відтінку.
   Бабак довгохвостий (червоний). Мешкає в горах Середньої Азії, окрім центру і сходу Киргизії. Високе хутро яскраво-рудого кольору, восени по хребту чорний остюк, верх голови чорно-бурий.
  Бабак алтайський населяє гори і передгір'я Алтаю, Тарбагатаю, Казахське нагір'я, Високе хутро на спині і боках світложовтувато-сірий, затемнене чорними (восени) або бурими (навесні) закінченнями остьового волосся, черево брудно-руде, верх голови лише трохи темніший за хребет. Бабак алтайський акліматизований в Дагестані.
   Бабак чорношапочний мешкає в горах Західного Забайкалля, південній і східній Якутії і північних частинах Далекого Сходу, включаючи Камчатку. Пишне хутро восени на спині і боках попелясто-сірий з чорним остюком, черево руде. Весною хутро сильно рудіє. Верх голови чорний.
   Бабак Мензбіра. Рідкий звір Західного Тянь-шаню. Відрізняється дрібними розмірами і наявністю на боках шиї півмісяцевих світлих плям. Внесений до Червоної книги СРСР, промисел заборонений.
   Бабаки мають велике промислове значення. У 1983 р. було заготовлено 92 тис., а в 1984 г.-83,6 тис. шкірок бабаків.

???????@Mail.ru
Заєць русак, біляк, бабак, суслик, білка, кролик

Мал. 5. Загін гризунів:
а - заєць русак, б - заєць біляк, в - заєць толай, г - кролик, д - бурундук, г - білка-летяга, ж - білка, з - ховрах піщаник, і  - бабак-байбак, к - крапчастий ховрах, л - тонкопалый ховрах 

Відео: Заєць русак літом:
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
ЗАГІН ГРИЗУНІВ

  Заєць-біляк (мал. 5, б) . Відрізняється від інших зайців чисто білим зимовим хутром (лише кінці вух чорні). Влітку хутро сіро-коричневе, верх хвоста без чорної плями. Уші відносно короткі. Середня маса біляка 3,5 кг, на Чукотці до 5,0 кг
   Поширений по всій тундровій, лісовій і лісостеповій смугам від Карелії, Білорусії до берегів Тихого океану, на півночі - до побережжя Північного Льодовитого океану. Південний кордон тягнеться від Калінінграда через центральну Білорусію, північні райони України, Воронежську, Саратовську, Куйбишевську області і центральні райони Казахстану; далі на схід по кордону з Монголією і Китаєм. У смузі тундри біляки тримаються в чагарниках кущів, по долинах річок і біля озер.
   У лісовій зоні зустрічаються в молодих змішаних лісах, по узліссях, на вирубках і гарі, в чагарнику по долинах річок, в лісостепі - по лісових островах, але селяться також в чагарниках тальника по річках і в очеретах по берегах степових озер. Заєць-біляк - нічна тварина. Світлу частину доби проводить на лежанні в затишному місці - під кущем, низькою ялиночкою, буреломом. З настанням сутінків виходить годуватися (на жирування).
   У центральних областях в деякі роки самка дає до трьох пометів в рік. У південних районах трапляється і чотири посліди. На півночі число пометів не перевищує два. У посліді налічується до б, рідко більше дитинчат. Вагітність триває 49-52 дні. Народяться зайчата зрячими, покритими густим хутром. Зараз же після народження, нассавшись дуже густого і жирного молока матері, розбігаються вони в різні боки і затаюються поблизу серед кущів і трави. Переваривши молоко і зголоднівши, вони піднімаються з лежання, зайчиха знаходить їх по слідах і годує. Вже через 9-10 днів зайчата починають є траву.
   Харчуються біляки влітку трав'янистими рослинами, взимку - гілочками і корою різних молодих дерев і чагарників. Особливо охоче вони гризуть молоді осики, дублення, верби, тополі, інколи і фруктові дерева. Весною міняють пишне біле зимове хутро на низький коричневий літній, восени знов надівають біле вбрання. Осіння линька закінчується на півночі Якутії в кінці вересня, в центральних областях - в другій половині листопада.
Для мисливця-аматора заєць-біляк завжди бажаний трофей. Добувають його і мисливці-промисловики. У 1983 р. заготовлено 360 тис., в 1984 г.-447 тис. шкірок.