© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Олень європейський. Середнього розміру (висота в загривку до 125 см, маса близько 250 кг), роги у самців мають поодинці надочноямковому відростку і закінчуються вінцем - декількома відростками, що розходяться в різні боки. Шерсть від сіркою до коричневої і бурої всіх відтінків, навколохвістне "дзеркало" (від білого до кремового) великих розмірів, захоплює область на крупі і вище за хвіст. Мешкає в Прибалтійських республіках, Білорусії, на Україні, у Воронежському заповіднику, Криму і на Кавказі. З Воронежського заповідника розселений в спортивні мисливські господарства. Олень європейський віддає перевагу гірському, але спокійному рельєфу з широколистяним змішаним лісом, рясним підзростанням і підліском, відвідує вирубки і старий гар з молодою поросллю листяних деревних і чагарникових порід. Всю зиму олені тримаються разом невеликими групами (5-10 голів). Самці в цей час скидають роги. Весною, коли у них починають відростати нові роги, вони усамітнюються. Гін починається в першій декаді вересня і триває 1 мес з невеликим. Під час реву довкола самця збирається гарем (до 10 самок). В період гону самки поводяться спокійно і угодованої не втрачають.
Тоді як самці нічого не їдять і до кінця гону сильно худнуть. Після гону, через 8,5 мес, самка приносить 1 теляти. Перший тиждень він відлежується в гущавині і встає лише посмоктати молоко.
   Відстрілюють оленів в основному мисливці-аматори по ліцензіях.]
   Марал (мал. 7, е). Крупний стрункий олень, висота в загривку до 155 см, маса до 320 кг Самець носить роги, що мають округлий перетин з борознистою поверхнею. Кожен ріг має по два надокових відростка, останні 3-4 відростки направлено приблизно в одній площині вперед від основного ствола рогу. Шерсть на тулубі ясно-бура або пісочно-сіра. Грива, шия, груди, черево і ноги темніші за тулуб. "Дзеркало" велике, білясте або палеве.
Мешкає марал в південних районах Якутії, Забайкаллі, Прибайкаллі, Саянах, на Алтаї, в горах південного Казахстану і Киргизії, в гірській тайзі, хоча зустрічаються і в рівнинних лісах.
   В середині вересня починається гін. Бики зганяють самок в табун до 10 голів. Гін супроводиться ревом биків, триває близько 1 міс. До зими марали (по 5-6 голів) тримаються в угіддях по малосніжжу - на здуваннях, крутих схилах, сонцепеках, де багато чагарників, молодої деревної порослі і голої трави. Тут вони проводять всю зиму, харчуючись гілками і корою дерев, а також торішньою травою. В кінці зими у биків відпадають роги, і незабаром починається зростання нових рогів - пантів. У травні-червні самка (після 8,5-місячної вагітності), приносить 1-2 телята. Перші дні, після народження, вони лежать в гущавині, притиснувшись до землі, пізніше, окріпнув, бродять по лісу разом з матір'ю. Маралята гинуть від ведмедя, росомахи, рисі, вовка.
   Марал - коштовний промисловий звір. У червні-липні видаються дозволу на відстріл самців (для заготівки пантів); полюють на солонцях. В даний час маралів розводять в спеціальних маралорозвідних радгоспах.
Ізюбр - підвид благородного оленя. От марала відрізняється меншою величиною, яскравим червонувато-рудим забарвленням шерсті влітку і темнішою зимою. Поширений на схід від оз. Байкал, мешкає в басейні Амура і горах Сихоте-Аліня. Віддає перевагу гару і листяним лісам.
   Олень плямистий (мал. 7, би). Висота в загривку до 120 см, маса не більше 150 кг, роги невеликі з одним надочноямковим відростком, одним середнім і двома кінцевими. Взимку тулуб буро-сірий. Біле "дзеркало" займає внутрішню сторону сідниць нижче за підставу хвоста і внизу зливається зі світлим забарвленням живота і паху. Влітку тулуб у самців і самок яскраво-рудий з багаточисельними білими плямами на спині, боках і задній половині шиї. Мешкає в Приморському краю. Акліматизований в деяких заповідниках і мисливських господарствах європейської частини СРСР. Плямистих оленів розводять в оленерадгоспах (головним чином, в Примор'ї і на Алтаї) для здобуття пантів.
Дикі плямисті олені мешкають переважно в змішаних і листяних лісах. У літній час самці бродять поодинці і невеликими групами. Самки влітку ходять з телятами. Вдень відлежуються в кущах, пасуться лише вночі. Поїдають переважно трав'янисті рослини.
   Гін восени у вересні - листопаді. Після гону бики пасуться окремо від самок, Останні разом з молодими збираються в стада і тримаються на малосніжних схилах сопок з багатими чагарниками чагарників, вітками яких харчуються всю зиму. Вагітність, триває 8 міс. Самка приносить 1-2 телята.
   Плямисті олені Приморського краю внесені до Червоних книг МСОП і СРСР. Полювання па них заборонена.
   Олень північний (мал. 7, в). Висота в загривку до 140 см, маса до 200 кг Статура коренаста, голова подовжена з потовщеною на кінці мордою, без голої носової плями. Роги великі головні стволи їх утворюють дугоподібні вигини, направлені вперед і злегка всередину, мають по два надочноямкові відростки з невеликими лопатками на кінцях, останні б-6 пальцевидних відростків направлені назад. Кінці рогів бувають розширені в невеликі лопатки. Самки теж мають роги, але тонші ц меншого розміру. Забарвлення буре, взимку значно світліше. Осенію виділяється біла потужна грива. "Дзеркало" біле, займає" площу довкола хвоста і на сідницях, з'єднується з білим черевом і пахом.
   Мешкає в Мурманську, Архангельській і Вологодській областях, Комі АССР, на Північному Уралі, в тундрі і на більшій частині лісової зони Сибіру, на Алтаї, в Саянах, Забайкаллі і Приамур'ї (у цих же районах північного оленя розводять в домашніх умовах).
   Північні олені населяють тундру, тайгові ліси, а також гольці гірських хребтів. Тундрові олені навесні кочують на північ, восени на південь, до кордону лісової зони. У тайгових районах ці сезонні перекочовки виражені слабкіше. Широкі округлі копита передніх ніг полегшують оленям відкопувати в заметах ягель, а жорстке виключно пружне волосся довкола копит утворює густу щільну щітку, яка збільшує площу опори при ходьбі по рихлому снігу. Влітку північні олені в лісових районах* тримаються по долинах річок і озер, на обширних мохових болотах; у чагарникових зарослях, в горах - на високих гольцях, в тундрі - біля берегів морить і на островах, де постійні вітри рятують їх від гнусу. У цей період року олені бродять стадами, самки - у супроводі телят. Харчуються влітку травою, листям і втечами верб і інших чагарників, грибами. Інколи поїдають лемінгів.
   Гін у вересні-жовтні. Самці, в яких до цього часу відростають і костеніють роги, збивають самок в табунці до 10- 15 особин. Зимою рогу самців відпадають, а навесні починають відростати знову. Самки скидають роги після отелення. У травні-червні самки відбиваються від стада і незабаром приносять 1-2 телята (вагітність триває близько 8 мес). На другому році життя олені стають статевозрілими.
   Щорік на Таймирі в басейні р. Пясена мисливці відстрілюють по декілька десятків тисяч північних оленів. У останніх місцях північних оленів добувають мисливці-промисловики і аматори по ліцензіях. Новоземельський підвид північного оленя занесений в Червоні книги МСОП і СРСР. Промисел його заборонений.
   Косуля (мал. 7, д). Висота в загривку не перевищує 95 см, маса 60 кг Літня шерсть руда, зимова буро-сіра, на сідницях і з боків хвоста біле "дзеркало". Хвіст настільки короткий, що майже непомітний. Роги лише у самців - шорсткі (висота до 40 см) з 2-3отростками. Надочноямкові відростки відсутні. У СРСР зустрічається дві форми косуль - європейська (дрібна, з тонкими рогами) і сибірська (більша, з масивними, горбистими, сильно розведеними в сторони рогами).
   Європейська косуля зустрічається в Прибалтійських республіках, Білорусії, Молдавії, на Україні, Кавказі і в багатьох мисливських господарствах різних областей європейської частини СРСР. Сибірська косуля населяє південну частину Далекого Сходу, південь Якутії, Забайкаллє, Прибайкаллє, Саяни і присаянські райони, Алтай і прилеглі до нього простори, окремі райони лісостепу північного Казахстану і низовинної частини Західного Сибіру, південний і середній Урал, Приураллє, Башкирію, гори Середньої Азії, гори і передгір'я Кавказу. Косулі зустрічаються в рівнинних і гірських лісах, великих лісових масивах з галявинами, лісових смугах серед степу. Віддають перевагу змішаним або листяним розрідженим насадженням з підліском і чагарником. Гін в одних районах в серпні, в інших - у вересні. Самці видають короткий, грубий гавкіт, часто затівають запеклі бійки. Після гону самки, самці і прибилі збиваються в невеликі стада. Пізньою восени можна зустріти стада косуль, що переселяються в місця із сприятливішими умовами для  зимівлі.  Зимою косулі тримаються в місцях, де сніговий покрив не дуже глибокий і де легко добувати корм. У травні, рідше в червні, після 9-місячної вагітності, самка приносить 2-3 телята. Літом косулі харчуються травою, листям дерев і кущів, охоче відвідують солонці.
   Добувають косулі по ліцензіях мисливці-промисловики і аматори.
  Кабарга (рис 7, г). Найдрібніший олень. Дорослий самець в загривку не перевищує 70 см, маса 17 кг Самці і самки безрогі. У самців сильно розвинені ікла шаблевидної форми (завдовжки до 8 см). На череві самця розташована мускусна залоза, секрет якої використовують в парфумерії. Сірувато-буре грубе щетинисте хутро з неясними світлими плямами. "Дзеркала" немає.
   Кабарга зустрічається на Алтаї, в Саянах, від Єнісею по всій гір але-лісової частини Східного Сибіру на північ до 70-ої паралелі і на схід до Верхоянського і Колимського хребтів і Приморського краю з Сахаліном включно. На Камчатці кабарги немає. Тримається переважно в гірській тайзі, де на поверхню виходять скелі і кам'янисті розсипи. Гін з вересня до середини січня. В цей час молодняк тримається окремо від дорослих тварин. Після гону кабарга живе осіло в горах, де багато бурелому. Харчується переважно лишайниками з дерев, що повалили. В кінці квітня самка приносить 1-2 телята. Сахалінський підвид внесений до Червоної книги СРСР.

???????@Mail.ru
Лось, олень, косуля, марал
Мал. 7. Загін копитних:
а - лось, б - плямистий олень, в - північний олень, г -  кабарга, д -  косуля, е - марал
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
ЗАГІН КОПИТНИХ
   Лось, або сохатий (мал. 7, а). Найкрупніші лосі мешкають у відрогах і долинах Колимського хребта. Маса дорослого бика досягає 650 кг, висота в загривку до 235 див. Роги відрізняються виключно великими розмірами - до 1,5 м в розвалі.
   У 1977-1978 рр. лосі були акліматизовані в долині р. Камчатка. У 1985 р. стадо досягло більше 150 голів. Лосі, що населяють південні райони Східного Сибіру, значно дрібніше (висота в загривку 180 см, маса 400 кг). Роги розвинені слабо і не мають лопатоподібних розширень. Лосі європейської частини СРСР середні по величині (висота в загривку не перевищує 210 см, маса не більше 500 кг). Роги мають плоскі лопати, забезпечені по краях рядом гострих відростків.
   Тулуб у лося відносно короткий, високопередий. Ноги довгі, сильні. Голова горбоноса. Шерсть складається з грубого ламкого остюка і тонкого звитого підшерстка, бура, темно- або чорно-бура. Ноги білясті.
   Сучасний ареал охоплює всю тайгову зону Європи і Азії, глибоко уклинюється в лісостеп і лісотундру.
   Лось мешкає в змішаних лісах з моховими болотами, лісовими річками і чагарниками молодого осичняку, вільшняку і березняках. Тримається поодинці або невеликими групами на вирубках і гарі. Поїдає не менше 350 видів рослин.
   Пізньою восени і зимою лосі збираються в невеликі стада від 3 до 6 голів. На початку вересня, коли у биків молоді роги костеніють, починається гін. Бики в цей час збуджені у пошуках самок, часто подають голос не лише на зірках, але і вдень. У жовтні гін кінчається. Весною стадо розпадається. Самка в травні - червні, після 8-месячиой вагітності, приносить 2 телята. Новонароджені з першого дня можуть пересуватися, але зазвичай перші 10 днів лежать непорушно в кущах або густій траві. У місячному віці теля починає є траву, а в 3-4 мес перестає смоктати матір. На другому році життя беруть участь в гоні.
   Добувають лося в СРСР лише за ліцензією. Колективні полювання на лося користуються величезною популярністю.