© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Кіт степовий (мал. 3, г). Спина і боки світло-сірі або жовтувато-сірі з малюнком з дрібних чорних крапок і смужок; черево жовтувате в крапках. Хвіст довгий, загострений на кінці. Населяє чагарники долин річок в степах Середньої Азії і Південного Казахстану. Живе і по ярах. Годується вночі. Лігво владнує в норах, виритих іншими звірами в затишному місці. Весною самка приносить до б дитинчат. Харчується різними дрібними гризунами і птицями. Нападає на зайців і фазанів. Степовий кіт зустрічається рідко, Внесений до Червоної книги СРСР" охороняється.
   Кіт очеретяний (мал. 3, і). Більше за вищеописані види. Хутро грубе і рідке. Спина сіро-жовтого і буро-жовтого кольору без плям і смужок, з темним ременем по хребту. Черево жовтувате. Хвіст короткий. На кінцях вух невеликі пензлики бурого волосся. Зустрічається в східних районах Кавказу і Закавказзі, Туркменії, Узбекистані і Південному Казахстані. Мешкає в гущавині тугаїв і очеретів по берегах річок і озер. Полює вночі, інколи вдень. Харчується різними дрібними звірами і птицями. Винищує багато фазанів, зайців і водоплавної дичини.
  Манул (мал. 3, в). Хутро дуже густе, високе і м'яке (спина у манулів, що мешкають в Забайкаллі і Казахстані, жовтувато-сіра з сріблястим відтінком, інколи з ледве помітними темними поперечними смужками), черево сірувате (манули Середньої Азії відрізняються рудуватим хутром на спині з рідкими темнішими смужками. Л виє порівняно короткий). Населяє південне За-байкаль0, Алтай, східні і південні області Казахстану і рівнинні частини Середньої Азії, зустрічається і на півдні Закавказзі. Живе переважно серед степів, ховаючись на день в чагарниках, очерету, тугаях, серед кущів або в скелях. У гірських районах зустрічається на степових ділянках високо в горах. Весною самка приносить до 6 дитинчат. Харчується головним чином різними гризунами. Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.
   Каракал, каракулак, пустинна рись (мал. 3, з). Крупних розмірів (довжина до 75 см). Хутро низьке, рідке. Спина і боки однотонні - рожевий-піщано-жовті, черево біле. На кінцях чорних вух - пензлики подовженого волосся. Хвіст короткий. Житель піщаних пустель від Амудар'ї до Каспійського моря. Вдень ховається в чагарниках пустинних чагарників, саксаульниках, тугаях. Самки (після 65-68 днів вагітності) приносять до 4 котенят. Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.
   Амурський лісовий кіт. Спина іржавинно-бура з малюнком з темних плям, черево жовтувато-біле з іржавими цятками. Груди білі з подовжніми рудуватими смужками. Хвіст досить довгий. Водиться в лісах Приморського краю і в районі Благовещенська. Гніздо владнує в дуплах дерев. Приплід до 6 котенят. Харчується різними лісовими звірами і птицями. Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.

  Ведмідь бурий (мал. 4, б, page27.html ). Розміри цього хижака дуже мінливі. Найбільш великі з темним хутром ведмеді зустрічаються на Далекому Сході. Дрібніші, але теж дуже темні ведмеді населяють Якутію і Східний Сибір. У Західному Сибіру і в європейській частині СРСР водяться ведмеді відносно великі з хутром середньої темноти. На Кавказі зустрічаються ведмеді як з темним (бурим) хутром, так і світлим. У горах Середньої Азії ведмеді невеликі за розміром і світлофарбовані. Кігті їх білясті.
   Поширені бурі ведмеді по всій лісовій смузі від Білорусії до Камчатки і Сахаліну; місцями збереглися і в лісових островах лісостепу. Водяться на Кавказі і в горах Середньої Азії. Інколи заходять в тундру, зустрічаються на безлісих вершинах гір.
   Зиму проводять в барлозі в напівсонному, дрімотному стані, існуючи за рахунок жирових відкладень, накопичених з осені. Барліг владнують серед бурелому, під деревом, що вивернуло, або скелею, в печері, інколи лягають і на відкритому місці, де їх заносить снігом. У центральних областях європейської частини і в Південному Сибіру ведмеді лягають в барліг в середині або в другій половині листопада, а виходять з неї в кінці березня. На півночі Сибіру - залягають на початку жовтня і сплять до перших чисел травня. Ь Закавказзя ведмеді інколи не лягають на зиму.
   У січні - лютому ведмедиця приносить в барлозі 2, рідше 1 або 3 дитинчат. Ведмежата народяться дуже маленькими (маса 0,5 кг). Літом ведмедиці з новонародженими ведмежатами, а інколи І молодими Приплоду минулого року (пестунами) кочують по лісових угіддях, Спаровування бурих ведмедів проходить на півдні в травні в центральних районах в червні, на півночі в липні. Вагітність триває близько 7 міс.
   Харчується ведмідь тваринною і рослинною їжею. Поїдає жолуді, кедрові горіхи, ягоди, кореневища і соковиті стебла трав (дудник, татарник і ін.)" зерна вівса, кукурудзи і тому подібне Викопує з нір бурундуків, лісових мишей, полівок і інших дрібних звірів, місцями задирає худобу, ріже диких копитних тварин, поїдає падаль, комах і їх личинки, жаб, молюсків, черв'яків. На Далекому Сході харчується прохідною рибою - кетою і горбушею. Інколи шкодить тваринництву і бджільництву.
   М'ясо і жир ведмедя використовують в їжу. Жир володіє лікувальними властивостями. Закавказький і тяньшаньский підвиди бурого ведмедя внесені до Червоної книги СРСР, охороняються. Інколи мисливці-промисловики відстрілюють ведмедя за ліцензією.
   Чорний ведмідь (гімалайський, або білогрудий). Значно дрібніше бурого. Шерсть чорна з білою півмісяцевою плямою на грудях (мал. 4, в). Зустрічається на півдні Приморського краю, переважно в гірських лісах. Добре лазить по деревах. Зиму проводить в барлогах або у великих дуплах старих дерев. Харчується головним чином рослинною їжею, плодами, горіхами, жолудями, ягодами, грибами, корінням, охоче поїдає різних звірів, пташенят і яйця птиць, комах і їх личинки, мед диких бджіл. Гін проходить в червні. Приплід (в кінці зими) 1-2, рідке 3 дитинчата. Чорний ведмідь внесений до Червоної книги СРСР, охота на нього заборонена.
   Ведмідь білий (мал. 4, а). Відрізняється від ведмедя бурого крупнішими розмірами, вузькою головою. Хутро біле або злегка жовтувате. Мешкає на плавучих льодах, островах і побережжі Північного Льодовитого океану. Самці в продовженні всього року, а самки з дитинчатами в літній час бродять у пошуках їжі по льодах і островах Льодовитого океану, не маючи постійного лігва. Осенію вагітні ведмедиці виходять на острови (частіше на о-у Врангеля) і лягають в снігові барлоги на зиму. У січні - лютому, після 8-місячної вагітності, приносять 1-2, рідко 3 ведмежат і залишаються з ними в барлозі до березня або квітня, потім покидають барліг і починають кочувати по льодах.
Їжу білих ведмедів складають різні морські тварини, починаючи від ракоподібних і молюсків і кінчаючи тюленями і молодими моржами. Улюблена їжа - риба і тюлень. Внесений до Червоних книг МСОП і СРСР, полювання заборонене.

???????@Mail.ru
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
Рись (мал. 3, а, page27.html ). Відрізняється від більшості інших котячих порівняно коротким тілом на високих ногах, коротким хвостом, наявністю на вухах пензликів подовженого волосся. Хутро змінюється від попелясто-сірого до яскраво-рудого різних відтінків. У багатьох рисей (особливо кавказьких) на основному фоні виступає малюнок з чорних плям. У європейській частині СРСР рись зустрічається в лісовій смузі на північ від Києва, Москви, Горького, Казані (зрідка забігає і в південніші райони). У Сибіру і на Далекому Сході населяє всю тайгову область. Зустрічається в лісах Північного Кавказу, Закавказзі, горах Середньої Азії. Рись мешкає у великих глухих лісових масивах. У тундру і степ не виходить. Навіть у лісових островах лісостепової смуги зустрічається дуже рідко.
   За винятком часу розмноження, рись веде бродячий спосіб життя. Полює частіше вночі, вдень спить, сховавшись в кронах дерев, серед бурелому або в якому-небудь другом прихованому місці.
   Розмножуються рисі 1 раз на рік. Гін проходить в лютому або на початку березня. Після 70-75-денної вагітності в квітні-травні самка приносить до 4 дитинчат. У вигодовуванні і вихованні молодих самці, як і у всіх котячих, участі не приймають. Харчується рись переважно зайцями, рябчиками, тетеруками, глухарями, косулями, телятами оленів і іншими мисливськими тваринами. Поїдає також дрібних гризунів і птиць. Винищуванням різної дичини рись приносить мисливському господарству істотну шкоду. У тайгових районах рись добувають в основному промислові мисливці. У 1983 р. було заготовлено 2,1 тис., в 1984 г.-4,5 тис. шкур. У горах Середньої Азії дуже рідко зустрічається туркменська рись. Вона внесена до Червоної книги СРСР, охота на неї заборонена.
   Кіт лісовий (мал. 3, би). Хутро буре з чорним ременем по хребту, від якого на боки спускається декілька темних смуг, хвіст з тупим кінцем і чорними кільцями. Зустрічається на Кавказі і в Закавказзі, зрідка в Молдавії, Західній Україні і Західній Білорусії. Живе в лісах. Веде нічний спосіб життя. Лігво владнує в дуплі старого дерева, в печері або серед каменів. Весною самка приносить 4-7 котенят. Харчується різними дрібними і середньої величини звірами і птицями, знищує багато дичини. Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.