© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
  Лунь очеретяний, або болотний (мал. 15, з). Відрізняється крупнішими розмірами (маса до 750 г), "темно-шоколадним оперенням, рудими плямами на потилиці і плечах і по темному інколи лише білястому) надхвістю. Поширений по південній і середній смугах СРСР на північ до зони суцільної тайги. Гніздиться серед чагарників очерету і очерету, виладнуючи гніздо на купині або заломі тростнику. Самка відкладає до 6 яєць, які висиджує 30 днів. Пташенят годують обоє батька. Харчуються самими різними птицями - від очеретянок до крижневих качок, дрібними звірами, жабами, ящірками, комахами. Знищують не лише водоплавних і болотяних мисливських птахів (качат, лисух, куликів), але і їх яйця. Винищують безліч молодих ондатр.
   Орлан-білохвіст (мал. 15, е). Крупна хижа птиця з масивним дзьобом, широкими крилами. Дорослі особини легко взнати по білому короткому хвосту. Поширений на більшій частині СРСР. Тримається біля водоймищ, харчується головним чином рибою. Місцями орлан винищує дуже велику кількість ондатр, шкодячи цим ондатровим господарствам. На зимівлях ловить качок і гусаків. Внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.
   Філін (мал. 15, же). Одна з найкрупніших сов. Зустрічається майже по всьому Радянському Союзу . Селиться в лісах, степах, пустелях і горах. Гніздо владнує в дуплах, тріщинах скель, печерах, розвалинах будівель. У кладці 2-3 яйця і більш. Кормом служать самі різні тварини - від комах до зайців. Більш всього від пугача страждають мисливські птиці і звіри: зайці, білки, інколи куниці, соболі, часто глухарі, тетеруки і ін. Тому в більшості мисливських господарств пугач вважається шкідливою птицею. У Приморському краю рибний пугач внесений до Червоної книги СРСР.
   З інших хижих птиць шкідливими для мисливського господарства є орел-беркут, сокіл-сапсан, кречет, балабан (мал. 15, а, в, е), але чисельність цих птиць настільки мала, що вони всі узяті під захист. Внесені до Червоної книги СРСР, охороняються.
   Останні денні хижаки: луні - луговий, степовий і рябий, орел-карлик, підорлики - великий і малий, канюк звичайний, або сарич, канюк степовий, або курганник, осоїд, боривітер звичайна, боривітер степовий, кібець і деякі інші відносяться до корисних птиць, оскільки знищують велику кількість дрібних гризунів і шкідливих комах. До корисних видів (санітарам) слід віднести стерв'ятника, чорного грифа і білоголового сипа, а також нічних хижаків - сов.
   Хижих птиць легко розрізнити по польоту і силуету. Соколи при польоті ритмічно змахують крилами, чергуючи з планеруванням. Нападаючи на видобуток, падають на неї зверху з напівскладеними крилами. Із землі свою жертву не беруть. У соколів (чеглика і сапсана, мал. 16, а, би), що спокійно летять, добре помітні довгі загострені крила і відносно короткий і вузькорозвернутий клиноподібний хвіст.
  У пустельги і кіпчика (мал. 16, в, г) хвіст декілька ширше. Для цих соколів характерні при пошуку видобутку часті зупинки в повітрі, ширяння на одному місці, що супроводжується швидкими помахами крил. Ці соколи беруть видобуток із землі.
   Яструби (перепелятник і тетерев'ятник), (мал. 16, д,е) від соколів відрізняються швидшим помахом крил і короткими періодами планерування. Літають зазвичай невисоко над землею. Жертву переслідують в угін і хапають її в повітрі і на землі. В спокійного яструба, що летить, короткі крила і довгий, прямій, досить широкий хвіст. У лунів політ плавний, спокійний, помахи крил рідкі. Часом парять в повітрі на місці. Виділяються довгі крила і довгий широкий хвіст (мал. 16, же, з).
   Шуліку (мал. 16, і) легко відрізнити у польоті від всіх рівних з ним по величині хижаків по довгих крилах і довгому вільчатому хвості, з помітною вирізкою.
  Канюка (мал. 16,к) визначають по довгих і широких крилах і по широкому розбещеному віялом хвосту. Канюки часто парять в повітрі. Осоїд (мал. 16, л) по силуету декілька схожий на сарича. Відрізняється вужчими крилами і прямим хвостом. У скопи (мал. 16, м) ще більш подовжені крила і при польоті сильно видається вперед і вниз голова. Орли (мал. 16, н) відрізняються крупними розмірами і широкими крилами квадратної форми, з розчепіреним на кінцях маховим пір'ям. Всі вищеописані особливості польоту хижих птиць слід добре запам'ятати з тим, аби помилково замість яструба не пристрелити сокола.
   Інші шкідливі для мисливського господарства птиці: сіра ворона (населяє європейську частину СРСР і Західний Сибір до Єнісею), чорна ворона (Східний Сибір і Далекий Схід), Великодзьоба ворона (Приамур'я, Приморський край і Сахалін). Всі ворони в період вигодовування молодняка нещадно розоряють гнізда корисних птиць, розкльовували яйця і поїдають пташенят. Нападають на зайчат. Великодзьоба ворона нападає на молоду нерпу і косулі. У мисливських господарствах ворон необхідно поголовно знищувати.
   У меншій мірі, але теж істотний збиток мисливському господарству приносять звичайна сорока і грак. Їх чисельність також слід скорочувати до мінімуму. Чайки середніх і крупних розмірів харчуються хребетними тваринами: мишами, пташенятами і яйцями інших птиць, рибою і покидьками морить. У загальній масі їх шкідлива діяльність не настільки істотна, проте в мисливських господарствах висока чисельність цих птиць небажана.

???????@Mail.ru
Кречет, яструб, беркут, лунь
Політ хижих птахів - сапсан, сокіл, яструб, орел
Мал. 15. Хижі птиці:
а - кречет, б - яструб-тетерев'ятник, в - сапсан, г - яструб-перепелятник, д - орлан-белохвост, е - беркут, ж  -  пугач, з -  лунь очеретяний, або болотний

Мал. 16. Силуети хижих птиць у польоті:
а - чеглок, б - сапсан, в - боривітер, г - копчик, д - яструб-перепелятник, е - яструб-тетерев'ятник, ж-з - лунь болотний, і - шуліка, к - канюк, або сарыч, л - осоед, м - скопа, н - орел
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
Хижі птахи
   Денні і нічні хижі птахи не служать предметом полювання і не належать до пернатої дичини. Проте в невеликій кількості щорік відловлюють беркутів, кречетів, балобанів, яструбів, яких мисливці використовують як ловецьких птахів для полювання на лисиць, зайців і пернату дичину. Для мисливського господарства не байдужі деякі пернаті хижаки, які завдають збитку, винищуючи хутрових звірів і пернату дичину.
   Яструб-тетерев'ятник (мал. 15, би). Маса самки 1,2-1,4 кг, самець - 0,6-0,9 кг Оперення дорослих птиць зверху сірувато-буре, знизу білувате, з ясним малюнком з поперечних темно-бурих смужок, молодих - зверху буре, знизу жовтувате з малюнком з подовжньо-витягнутої горобини. Хвіст довгий з темними поперечними смугами. Кіготь заднього пальця дуже довгий і гострий.
   На льоту робить 3-5 помахів крил, потім летить деякий час, не рухаючи ними. Довго планувати яструб не може. Зустрічається по всьому Радянському Союзу, уникаючи безлісих просторів. Тримається в лісах різного типа. На зиму відкочовує з північних районів на південь. Ранньою весною тетерев'ятники розбиваються на пари. Гніздо роблять на старому дереві у високостовбурному лісі. У квітні самка відкладає до 5 яєць. Висиджування 30 днів. Годуються різними дичиною: ловлять зайців, білок, рябчиків, тетеруків, куріпок, качок і інших мисливських тварин. За даними П. А. Мантейфеля, пара тетеревятників і їх пташенята за літо поїдають до 300- 400 кг дичини. Свій видобуток вони підкараулюють, зачаївшись на дереві, або розшукують її, пролітаючи по лісу. Б'ють свою жертву на льоту і на землі. Можуть підняти на повітря зайця. Незрідка нападають на свійську птицю. У мисливських господарствах, спеціалізованих по розведенню пернатої дичини і зайців, чисельність яструбів-тетеревятників має бути зведена до мінімуму.
  Яструб-перепелятник (мал. 15, г). Значно дрібніше тетерев'ятника. Маса самки 250-350 г, самця - 150-170 р. Оперення схоже на тетерев'ятника, але смуги на грудях рудуваті. Поширений майже по всьому Радянському Союзу, за винятком тундри, степів Казахстану і більшої частини Середньої Азії. На зиму відлітає до південної Європи, Північної Африки, південної і середньої Азії. Селиться в лісах, лісових острівцях, посадках, уремах, віддаючи перевагу молодим змішаним насадженням. Гніздо будує найчастіше на густій ялині. Самка кладе до 6 яєць. Висиджування триває близько 1 меси Обоє батька годують пташенят дрібними птицями, звірами. В кінці липня молоді вже вилітають з гнізда, але тримаються виводком до осені. Яструб-перепелятник винищує багато дрібних мисливських звірів (білок) і птиць (перепелів, рябчиків, молодих тетеруків). Особливо шкідливий він винищуванням величезної кількості дрібних півчих птиць, що знищують масу шкідливих комах.