© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Ховрах малий (сірий, свистун). Зустрічається в степах Криму, лівобережної України, Ростовської області, на Північному Кавказі, в Астраханських степах, Волгоградської області, південних частинах Саратовської області і майже по всьому Казахстану (окрім північних і східних областей). Довжина тіла до 24 див. Волосяний покрив низький і рідкий, спина і боки землисто-сірі з неясною світлою крапчатостю, черево жовтувате або сірувате.
  Ховрах крапчастий (мал. 5, до). Населяє Молдавію, правобережну Україну і північні райони її лівобережжя, Орловську, Брянську, Калузьку, Тульську, Курську, Воронежську, Рязанську, Тамбовську, Пензенську, Ульяновську області, правобережну частину Саратовської і Куйбишевської областей, південну частину області Горького, Чуваську і Мордовську АССР. Розміри дрібні. Хутро низьке і рідке. Спина темно-коричнева з ясною білою крапчатостю, черево жовтувате.
   Ховрахи живуть в норах колоніями (на місцях годування риють неглибокі кормові нірки). Нора має один вхід - вертикальний або похилий. Гніздова камера знаходиться на глибині 1-2 м. Ховрахи - денні тварини. Зиму ховрахи (окрім тонкопалого) проводять в сплячці. У посушливих районах, де трава рано вигоряє, залягають в нори з середини літа, в інших областях - восени. Розмножуються 1 раз на рік - навесні. Злучаються незабаром після пробудження від сплячки. Вагітність триває близько 1 міс. У посліді до 14 дитинчат. Приблизно через місяць після народження молодняк починає харчуватися травою, незабаром покидає матір і поселяється в окремих норах. Харчуються ховрахи трав'янистими рослинами - стеблами, втечами, листям, цибулинами і зернами, поїдають і комах. Багато видів ховрахів завдають величезної шкоди хлібним посівам. Добувають ховрахів в основному мисливці-промисловики, В 1983 р. заготовлено 5,6 млн., в 1984 г.- 4,95 млн. шкірок.
  Білка-летяга (мал. 5, е). Схожа на звичайну білку, але має літальні перетинки - складки шкірки, натягнутої між передніми і задніми лапами. Хутро летяги дуже ніжне, шовковисте. Спина сіра або буро-сіра, черево білувате. Летяги населяють майже всю лісову смугу нашої країни. Селяться найчастіше у великих змішаних лісових масивах з наявністю дуплистих дерев, зростаючих по долинах лісових річок. Годуються вночі, хоча влітку інколи не сплять і вдень. Гнізда владнують в дуплах або в гайнах білки. Добре лазять по деревах. Завдяки літальній перетинці можуть перестрибувати з дерева на дерево на значну відстань, плануючи. Розмножуються 2 рази в рік, приносять до 5 дитинчат. Харчуються сережками ліщини, вільхи і берези, нирками різних листяних дерев, втечами ялинок і ялиць, деревним насінням, лишайниками, ягодами і грибами. Промислового значення не має.
   Соня-полчок (мал. 6, е). Нагадує маленьку білочку (довжина тіла до 20 см, хвоста до 19 см). Хутро густе, але низьке, спина і боки попелясто-сірі, інколи з бурим нальотом, низ тіла білий. Хвіст пишно опушений. Найбільш звичайні соні-полчки на Кавказі і в Закавказзі. Зрідка попадаються в лісах Молдавії, Північної України, центрально-чорноземних областей. Селяться в листяних і змішаних лісах і садах, особливо фруктових. Гнізда владнують в дуплах дерев, скворешнях, під застріхами дахів. Діяльні вночі. На зиму впадають в тривалу сплячку, яка на Кавказі триває з листопада до кінця травня. Щорік приносять 1 послід до 6 дитинчат, які з'являються в липні. Харчуються горішками буку, ліщина, волоськими горіхами, жолудями, ягодами, насінням фруктів, комахами. У садах сильно шкодять плодам, особливо винограду. Линька у самців - з середини липня до кінця серпня, у самок - до середини вересня. Молоді звіри змінюють волос в серпні-вересні. Промислового значення не мають.
   Хом'як (мал. 6, г). Довжина тіла досягає 35 см, хвоста 6 див. Тіло коротке, широке. Досить пишне і м'яке хутро на спині рудувато-буре, на боках по 2 білих плями, черево покрите рідким і коротким чорним волосом, лапи білі. У Башкирії, Татарії і деяких інших областях нерідкі чорні, чорно-бурі і рябі (чорні з білими плямами) хом'яки.
   Населяють майже всю європейську частину СРСР, північні, центральні і східні частини Казахстану, степові простори Західного Сибіру. Селяться переважно на хлібних полях, баштанах, городах, в бур'янах біля садиб, в садах, незрідка по узліссях лісу і долинах річок. Влітку тримаються частішим в полях і городах, восени переходять в хащі кущів, бур'яну і в сади. Риють глибокі нори з багатьма входами по ярах, на межах і в кущах.
   Розмножуються навесні і в середині літа. Приносять до 18 дитинчат. Вагітність триває 20-21 день. Через 20-25 днів після народження молоді покидають батьківську нору, починають розмножуватися наступного року. Харчуються насінням, зернами, плодами, коренеплодами, цибулинами, втечами трав, поїдають яйця і пташенят птиць, жаб, комах. Осенію збирають в норах великі (інколи в декілька кілограмів) запаси різних зерен і бульб, якими харчуються глибокою восени перед сплячкою і весною після пробудження. У південних районах пробуджуються під час відлиги, інколи в середині зими. Линяють 1 раз на рік (з травня по серпень). Злі шкідники рільництва і городництва. Промислове значення невелике.
  Водяний щур (рис би, а). На вигляд нагадує звичайного сірого домашнього щура, але відрізняється тупою мордою, коротшим і тоншим хвостом, а головне - пишнішим, м'якшим, з густим пухом, сірувато-бурим до чорного хутром. Поширена майже по всій території СРСР (окрім районів на схід від оз. Байкал і р. Олени, Південного Казахстану і Середньої Азії). Тримається біля озер, ставків, річок, боліт, канав, частіше на заливних лугах, де ділянки сінокосів змінялися болотищами і старицями. У посліді до 8 дитинчат (за літо два, рідкий три посліди). Їжа рослинна - кореневища, втечі і плоди кубушок, водяних лілій, стрілолисту, рогозу, осоки, очерету, різні злаки і інші трави. Приносить велику шкоду сільському господарству (на городах, баштанах, бурякових полях і в садах). Знищує посадки лісу в степах біля річок. Водяного щура дозволяється добувати круглий рік. Промислове значення невелике.
   Ондатра (мал. 6, би). Схожа на водяного щура, але набагато більше (довжина тіла до 30 см, хвоста до 25 см). Хутро густе, з пружного, частого, блискучого остюка і дуже щільного пуху. Спина і боки золотисто-руді, інколи темно-бурі, низ декілька світліше. У СРСР завезена в 1927 р. Зустрічається майже повсюдно. У 1959 р. акліматизована на Камчатці. Селиться по берегах водоймищ, багатих водною рослинністю, озер, ставків, стариць. Живе в норі, виритій біля водоймища, або хатині (у місцях, де беріг болотистий і низький), складеній у вигляді куполу з рослин, твані, мула. Усередині хатини знаходиться житлова камера, від якої йдуть ходи у воду. Хатину ондатра будує на сплавині, купі відмерлих стебел очерету, затонулому дереві. Окрім гніздової споруди, ондатра робить кормові хатини і кормові майданчики.
   У північних районах ондатра дає 2, а в південніших областях 3 і навіть 4 посліди за літо. У посліді до 10 дитинчат. Вагітність триває 25-26 днів, період годування - близько 30 днів. Останній виводок залишається з батьками протягом всієї зими, а молодняк перших пометів живе біля батьківської нори або хатини.
   Тому до осені на місці проживання кожної сім'ї утворюється невелика колонія звірів. Їжа - різні водні і прибережні рослини: очерет, рогіз, осоки, стрілолист, інколи молюски. На зиму в сплячку не впадають, добуваючи їжу під льодом водоймища (виходи з хатини і нори завжди розташовані нижчим за рівень води).
   Промислове значення ондатри велике. У 1983 р. заготовлено 1 млн. 90 тис., в 1984 г.-1 млн. 325 тис. шкірок.
  Цокор (мал. 6, д). Мешкає в південних областях Сибіру і Далекого Сходу, на сході Казахстану. Тіло валькувате (довжина до 30 см). Широка голова на короткій, масивній шиї. Передні лапи короткі, дуже сильні, з величезними кігтями, задні розвинені слабо. Хвіст короткий. Очі дуже малі. Вушні раковини відсутні. Хутро бархатисте. Цокор - підземна тварина, риє нору на вигонах, в улоговинах, на покладах, по узліссях лісу. Нора цокора - складна система ходів. Харчується корінням різних трав. Копаючи нору, цокор викидає на поверхню ґрунту великі купки землі, які сильно псують сінокісні угіддя. Розмножується 1 раз на рік - навесні. Самка приносить до 7 сліпих, голих дитинчат. Линяє в середині літа. Промислове значення невелике.
   У СРСР зустрічаються три форми. Цокор алтайський населяє Алтай, Приалтайські райони і Тарбагатай. Хутро рижувато-  або буро-сіре. Цокор забайкальський зустрічається в Південній Забайкаллі. Хутро сріблисто-сіре. Цокор амурський мешкає в східній Забайкаллі і по Амуру. Хутро жовтувато-сіре.
   Слепиш (мал. 6, же). Схожий на цокора, відрізняється слабо розвиненими кігтями на передніх лапах, величезними нижніми різцями, що стирчать з рота, якими риє землю, нижчим хутром і наявністю з боків голови смужок жорстких щетин. Довжина тіла до 35 см, хвіст відсутній. Хутро іржаво-сіре або ясно-палеве.
У СРСР зустрічається декілька форм слепишів, що відрізняються розмірами, хутром і будовою черепа. Населяють лісостепові і степові простори півдня європейської частини СРСР і нагірні степи Закавказзі. Селяться на твердих покладах, в цілинному степу, по схилах балок, узліссях лісу, на городах, особливо на піщаних ґрунтах. Живуть в глибоких, складних норах. Гніздова камера розташована на глибині 2-3 м. Вириту землю слепиші викидають назовні, де вона утворює великі конічні купи. Взимку незрідка риються під снігом. Розмножуються 1 раз на рік. Самка навесні приносить до 5 дитинчат. В середині літа молодняк розселяється. Харчуються слепиші корінням, кореневищами і цибулинами степових трав. Шкодять городам, поїдаючи коренеплоди, садам, псуючи коріння фруктових дерев. На зиму роблять великі запаси з коренеплодів, коріння, цибулин і тому подібне Линька протікає влітку. Промислового значення не мають. Слепиші гігантський, піщаний і буковинський внесені до Червоної книги СРСР, охороняються.
   Земляний заєць (великий тушканчик). Довжина тіла до 25 див. Хвіст (30 см) закінчується пензликом волосся. Задні лапи дуже довгі, пристосовані до великих стрибків, передні - укорочені і служать для копання землі і утримування їжі. Уші дуже довгі. Хутро м'яке, шовковисте, спина і боки пісочно-жовті, черево біле, пензлик на хвості чорно-білий.
   Зустрічається по лісостепових і степових районах півдня європейської частини СРСР (у Молдавії не водиться), по всьому Казахстану (окрім гір), степовим просторам Західного Сибіру і Зауралля. Риє нору по узбіччях доріг, на вигонах, баштанах. Веде вічною спосіб життя. Взимку впадає в сплячку. Нори бувають глибокі, постійні, в яких самки виводять 1 раз на рік навесні до 6 дитинчат, і тимчасові, де ховаються на день. Харчується тушканчик втечами різних степових трав і цибулинами дикого лука, комахами.
   Приносить велику шкоду, поїдаючи втечі і плоди кавунів, динь, гарбузів, огірків і інших городніх рослин, викопуючи в посадках жолуді. Линяє 1 раз влітку. Промислового значення не має.
   Річковий бобер (мал. 6, в). Крупний гризун, маса до 30 кг Тіло масивне, незграбне, хвіст сплощення, покритий лускою, задні лапи з перетинками. Хутро складається з грубого остюка і густого, шовковистого підшерстка, бежевого або ясно-кавового, інколи майже чорний.
   Основне житло - Білорусія і Північна Україна, Воронежська область, Заураллє (по річках Конда і Сосьва), Горковська, Архангельська області, Башкирська, Татарська АССР, Молдавська РСР і Тува. У 1977 р. акліматизований на Камчатці. Селиться по берегах лісових річок з чагарниками верби, осики, тополі, дуба і інших листяних порід. Живе в норі, виритій в береговому укосі, а якщо беріг болотистий, то в хатині, складеній з віток, відрізань стволів дерев, мула і землі. Незрідка владнує впоперек річки греблю і утримує воду на одному рівні. Розмножується 1 раз на рік навесні. Самка приносить 3-4 напівзрячих дитинчати, покритих густим, бархатистим хутром. Вагітність триває 105-107 днів. Молоді починають розмножуватися на третьому році життя.
   Харчується влітку переважно соковитими частинами водяних і берегових трав'янистих рослин і їх кореневищами, а восени, взимку і на початку весни - молодою корою і втечами різних листяних порід дерев, кореневищами водних рослин. На корм валить великі дерева, підгризаючи їх в підстави. Вітки запасає під водою в хатини.
   У місцях, де бобри досягли промислової чисельності, їх добувають мисливці-промисловики по ліцензіях. У 1983 р. заготовлено 14 тис., в 1984 р. 17,1 тис. шкірок. Азіатський підвид внесений до Червоної книги СРСР.
   Нутрія, або болотяний бобер (мал. 6, а). Менше річкового бобра. Хвіст довгий, круглий, покритий лусочками. Хутро складається з дуже грубого, довгого остьових волосся і м'якого, шовковистого пуху, спина буро-коричнева, черевце коричнево-сіре. У СРСР акліматизована в південних районах країни. Селиться по берегах водоймищ, зарослих водною і прибережною рослинністю, в норах або на осокових і іншій купині, на заломах очерету. Добре плаває і упірнає. Щорік приносить 2 посліди до б дитинчат в кожному. Термін вагітності 130 днів. Молоді народяться зрячими, покритими шерстю і вельми рухливими. Харчується нутрія прибережними і водними рослинами. Гине, коли водоймища замерзають, оскільки відморожує хвіст і лапи або стає видобутком шакалів і очеретяних котів. В основному нутрію розводять в звірівницьких господарствах.

???????@Mail.ru
Ондатра, нутрія, цокор, щур
Мал. 6. Загін гризунів:
а - нутрія, б - ондатра, в - бобер, г - хом'як, д - цокор, е - соня-полчок, ж - слепыш, з - водяний щур


Відео. Бобри:
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
   Ховрахи по статурі схожі на бабаків, але поступаються їм по розмірах (довжина тіла не більше 35 см). У ротовій порожнині відкриваються защічні мішки. Декілька видів ховрахів, що зустрічаються в СРСР, мають велике значення в хутровому промислі.
   Ховрах-піщаник (мал. 5, в, page30.html). Крупних розмірів, має високий і щільний пісочно-жовтий волосяний покрив. Мешкає в Південному Заволжі, західній половині Казахстану, Чуйській долині, Північній Киргизії, степах передгір Західного Узбекистану і Таджикистану, місцями в Туркменії. Живе в норі, вилазячи з неї лише вдень. Впадає в тривалу сплячку, яка в Середній Азії і Південному Казахстані триває 8-9 мес (з червня, коли вигоряє степ, до майбутньої весни). У Заволжі залягає в сплячку в липні і серпні, пробуджується в кінці березня. Весною самка приносить в норі до 6 дитинчат. Харчується степовими травами. Поселяючись біля посівів, стає шкідником хлібів, картоплі, овочів. Линяє 1 раз на рік, через місяць після виходу з нори. Шкірка кращої якості, чим в інших видів. Промислове значення вельми велике. У 1983 р. заготовлено 109,3 тис., в 1984 г.-128,6 тис. шкірок.
   Ховрах тонкопалий, або туркменський (мал. 5, л). Населяє піщані пустелі Середньої Азії (довжина тіла до 30 см). Зимове хутро досить високе і м'яке, на спині і боках піщано-жовтий, на череві білий. Влітку тіло покрите рудувато-жовтою на спині і білою на череві, дуже коротким жорстким остюком.
    Ховрах довгохвостий (східносибірський). Зустрічається на Алтаї, в Саянах, Прибайкаллі, Забайкаллі, по верхній течії Амура, в Якутії і північних районах Далекого Сходу, на Камчатці (довжина тіла до 30 см). Зимове хутро відносно високий і густий ясно-попелястого кольору з неясною білуватою крапчатою на хребті і боках. Літній покрив низький на спині чорнуватого кольору з білястими брижами, на череві рудий. Хвіст довгий.
   Ховрах червонощокий (західносибірський). Зустрічається в степах Західного Сибіру, Північного і Центрального Казахстану. Довжина тіла до 26 див. Хутро низьке і рідке, на хребті і боках землистий з неясними світлими брижами, черево жовто-сіре. На світлих щоках трикутні темно-руді плями.
   Ховрах рудуватий (заволзький). Населяє степи Заволжя. Довжина тіла до 30 див. Хутро вельми щільне і досить високе, спина жовтувато-сіра з сріблястими кінцями остьових волосся, боки і черево жовті або рудуваті.