© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Звичайний тетерук (мал. 9, би). Маса дорослого самця-тетерука досягає 1,3 кг Оперення чорне з металевим блиском. Крайнє рульове (хвостові) пір'я сильно заломлене назовні. Оперення тетерки строкате, з переважанням рудій і бурого забарвлення. Поширений тетерук по всій зоні змішаних лісів Європи і Азії. Відсутній в Криму, на Кавказі, Камчатці, Сахаліні, Курилах, в Приморському краю. Віддає перевагу листяним і змішаним лісам, особливо з галявинами і вирубками. У тайговій смузі розселяється по угіддях, де пройшли суцільні вирубування лісу, і по гару. Темнохвойну тайгу уникає. Тетерів - осіла птиця. Проте в окремих місцях здійснює регулярну сезонну кочівлю на значні відстані. Шлюбний період супроводиться своєрідним співом півнів (мимренням), іграми - токами, які розташовуються на лісових галявинах, узліссі лісу, відкритих болотах, на вирубках, гарі і тому подібне Гніздо тетерка владнує на землі, викопуючи невелику ямку, яку вистилає сухою травою і гілочками. Відкладає до 12 яєць. Насиджує 23- 25 днів, Самці у висиджуванні яєць і вихованні молодих участі не приймають. Тетеревята зростають швидко. На другому тижні життя вони можуть перелітати невеликі відстані. До середини вересня вони досягають розміру дорослої птиці, а молоді самці надівають своє перше чорне оперення.
   Влітку тетерук харчується комахами, зеленню і насінням трав'янистої рослинності. Взматерівші виводки збираються в зграї. Осенію, до випадання снігу, зграї регулярно вилітають на жиронаказ (годування) на журавлинні болота і брусничники. У місцях, де близько орні землі, годуються на полях. В цей час тетерук, як і інші птиці із загону курообразних, часто відвідує галечники, де збирає дрібні камінчики, необхідні для перемелювання грубих зимових кормів - березових нирок, втеч і сережок. Взимку ночує, зарившись в сніг.
   Осіннє полювання з собакою по виводках тетеруків і весняне - по токуючих півнях представляє великий інтерес для мисливців-аматорів.
   Кавказький тетерук схожий на звичайного, але декілька менше розміром. Самець одягнений в чорне оперення, без металевого блиску. Крайнє рульове пір'я заломлене вниз. Самки рябі (сіро-бурі). Поширений лише у високогірній зоні Кавказу. Зважаючи на нечисленність і обмеженість району поширення кавказький тетерук внесений до Червоної книги СРСР, охороняється.
  Рябчик (мал. 9, в). Середня маса 400 кг Оперення сіре з коричневими і бурими строкатинками. Самець відрізняється від самки невеликим чубком і яскравішим забарвленням. Населяє всю лісову і північні частини лісостепової смуги Радянського Союзу, на північ - до кордонів тундри, на південь - до Полісся, Брянських і Моршанських лісів, Південного Уралу, Алтаю, Приморського краю. На Камчатці й на Кавказі відсутній.
   Рябчики живуть осіло. Віддають перевагу заплавам тайгових річок і ділянкам лісу з ялинником, густим підліском і буреломом.
   Взимку тримаються попарно або невеликими зграйками по 5-6 птиць в березняках і вільшняках. Харчуються березовими і вільховими нирками і сережками, ягодами ялівцю, горобина. Взимку ночують в снігу. У травні курочка владнує гніздо (ямку), що вистилає листям і сухою травою, відкладає до 14 яєць. Насиджування триває 3 тижні, Курчата перші 10 днів годуються дрібними комахами, потім починають клювати ягоди, насіння і інший рослинний корм. Осенію рябчики розбиваються на пари. Самці і самки кличуть один одного свистом. На цьому засновано осіннє полювання на рябчиків з пищиком - манком. У мисливському промислі дичини рябчик грає значну роль.
  Дікуша (мал. 9, г). Більше за рябчика, оперення темніше, особливо голова і шия. Самка значно світліша за самця. Поширена в південних районах Якутії, на побережжі Охотського, в басейні Амура, Приморському краю і на Сахаліні. Населяє глухі райони тайги з переважанням ялиново-ялицевих лісів, чистих ялинників, тінисті і сирі ділянки лісу з прогалинами і гущавиною з молодих ялинників, з потужним моховим покривом і чагарниками тайгових ягідників : брусниці, голубики, вероніки і ін.
   У шлюбний період дикуші розбиваються на пари, по самці! у вихованні виводка участі не приймають. Тік не супроводиться великими скупченнями птиць, частіше самці токують поодинці. Поведінка і пози самця дикуші на току нагадують токуючого глухаря. Харчуються дикуші рослинними кормами: влітку - зеленню трав, насінням про з до, ягодами, хвоєю, взимку - втечами листяних дерев і хвоєю. Дикуша внесена до Червоної книги СРСР, полювання повністю заборонене.
   Біла куріпка (мал. 9, д). Маса до 700 р. У зимовому вбранні самець і самка сніжно-білого кольору. Літнє оперення (з середини червня) строкате, каштаново-руде. Населяє область тундри і північної частини тайги. У ряді місць далеко проникає на південь, наприклад, до долин річок Ока, Цна, Урал, зустрічається в Башкирії, на Алтаї, в Саянах, Тувинської області, Північному Казахстані і далі на схід до Північної Монголії. Характерне житло - відкриті болотисті простори з чагарниками вербняку, карликової берези і обширні мохові болота, багаті ягодами. У лісостеповій зоні селиться в березових і осикових колках, заболочених вільшняках. В період розмноження тримаються парами. Самець бере участь у вихованні виводка. Самка відкладає до 18 яєць. Насиджування триває 3 тижні. Курчата перший час харчуються дрібними комахами і молодою травою, пізніше ягодами, насінням трав, нирками і іншими кормами. Взимку тримаються невеликими табунцями, харчуються нирками і втечами верб, осик, беріз і всілякими ягодами, які знаходять в покопках оленів. Різко виражений інстинкт до сезонних міграцій.
   Спортивне полювання на білу куріпку з собакою користується серед мисливців великою популярністю. Промислові мисливці добувають білу куріпку у великій кількості різними самоловами.
   Тундряна куріпка. Маса близько 500 р. У самця смужки з чорного пір'я йдуть з боків голови від дзьоба через око у бік вух. Весняне, літнє і осіннє вбрання строкаті, з переважанням чорнувато-бурих тонів. По способу життя схожа з білою куріпкою. Відрізняється тим, що самець не приймає участі у вихованні виводків. Після закінчення кладки він покидає самку. Промислового значення не має.
   Перепілка (мал. 9, е). Найменший представник куроподібних. Максимальна маса не перевищує 120 р. Зустрічається повсюдно, за винятком тундри, північних районів і Камчатки. Типово перелітна птиця. Зимує в південних країнах, на півдні СРСР. На місця гніздування прилітає останнім. Осінній відліт починається поступово і проходить непомітно. Гніздиться на землі в полях, лугах, на лісових галявинах, лісосіках і інших відкритих місцях. Повна кладка досягає 15 яєць. Тривалість висиджування 3 тижні. Полюють з лягавими собаками.
  Сіра куріпка (рис 9, же). Маса до 400 р. Заселяє всю європейську частину СРСР, Кавказ, Казахстан і південні райони захід-нон Сибіру. Північний кордон поширення проходить через Карелію, Архангельську область, середній Урал. Починаючи від Алтаю і далі на схід по всьому південному Сибіру мешкає бородата куріпка, яка відрізняється від сіркою чорною плямою на грудях і меншими розмірами. Житло - лісові галявини, лісосіки і гар з трав'янистою рослинністю і чагарниками, поля і суходільні луги, зарослі чагарником яри і балки. У гірських місцевостях піднімається до субальпійських лугів. Залежно від умов проживання веде осілий або кочовий спосіб життя, інколи здійснює переліт на значну відстань
   В період розмноження куріпки розбиваються на пари. Самець бере участь в насиджуванні яєць і, як правило, завжди супроводжує виводок. Розмір кладки до 20 яєць. Термін насиджування до 26 днів. Перший тиждень пташенята харчуються комахами, гусінню і личинками. Потім переходять на живлення рослинними кормами, насінням трав і культурних рослин. До кінця серпня молоді куріпки досягають розміру дорослої птиці. До осені виводки збираються в зграї і кочують всю зиму, інколи перелітаючи на великі відстані. Із-за малої чисельності в багатьох областях охота на куріпок заборонена.
  Кеклік, або кам'яна куріпка (мал. 9, з). Декілька більше і яскравіше за сіру куріпку. Мешкає на Кавказі, Алтаї, в Середньоазіатських республіках до Тянь-Шаню. Акліматизований в горах Криму. Зустрічається в безлісих передгірних долинах і горах на висоті до 3500 м над рів. м. Заселяє схили з каменистими розсипами і мізерною рослинністю. Промислове і спортивне значення невелике.
   Улар, або гірська індичка (мал. 9, і). Набагато більше за куріпку, маса до 3 кг На Кавказі, Алтаї і в горах Середньої Азії мешкає 5 видів уларів. Вони заселяють зону від верхнього кордону лісу до кромки вічних снігів. Тримаються по крутих схилах з кам'янистими розсипами і прямовисними скелями з мізерною рослинністю. Ведуть осілий спосіб життя. У травні самка відкладає до 15 яєць. Насиджування триває 3 тижні. Харчуються улари комахами, зеленню гірських рослин і ягодами. Восени і зимою тримаються невеликими зграями. Весною розбиваються на пари. Алтайський, Тибет і Каспійські улари занесені в Червону книгу і охороняються.
  Фазан (мал. 9, до). Маса 1 -1,5 кг Самець відрізняється дуже яскравим, красивим оперенням. Самка сіра з плямами. Мешкає в дельті Волги, на Північному Кавказі, в Казахстані, Середньому Приамур'ї, на півдні Хабаровського краю і південно-західної частини Примор'я. Акліматизований на Україні, в Молдавії. Розводять в багатьох мисливських господарствах. Заселяє чагарникові і очеретяні чагарники і змішані ліси. Зимою тримається невеликими зграями (по 3-5 птиць). Самець не приймає участі в насиджуванні яєць, але тримається в районі гніздової ділянки. При одному півневі буває по дві і три курочки, які гніздяться в одному гніздовому районі. Повна кладка досягає 17 яєць. Термін насиджування 23-27 днів. Виводок тримається разом тривалий час. Часто декілька виводків з'єднуються в одну зграю. Харчуються насінням і ягодами різних диких рослин, зернами пшениці, рису, кукурудзи і інших злаків. У літній час в їжі переважають зелень і комахи. У місцях з великою кількістю сарани фазани харчуються майже виключно нею, приносячи тим самим величезну користь сільському господарству. Фазани промислового значення не мають. Для мисливця-аматора це коштовний трофей.



???????@Mail.ru
Глухар, тетерук, куріпка, рябчик, кеклик
Мал. 9. Загін курообразных:
а - глухар звичайний, б - тетерук (самець і самка), в - рябчик, г - дикуша, д - біла куріпка, е - перепілка, ж - сіра куріпка, з - кеклик, або кам'яна куріпка, і - улар або гірська індичка, к- фазан 
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
МИСЛИВСЬКІ ПТАХИ

   ЗАГІН КУРОПОДІБНИХ
   Звичайний глухар (мал. 9, а). Найкрупніший представник курообразиих птахів СРСР. Дорослі самці досягають 6 кг Поширений від Західної Європи до Забайкалля і середнього перебігу р. Лена, де заселяє хвойні і хвойно-листяні ліси. Глухар токує щорік в одних і тих же місцях. Під час шлюбної пісні птиця глухне. Токує глухар рано вранці на деревах і на землі. Весняне токування припиняється після того, як глухар закінчує кладку (у гнізді на землі до 12 яєць). Термін висиджування триває 24-25 днів. Виводок тримається з матір'ю до кінця серпня - початку вересня. Над очима є характерні для всіх тетеруків позбавлені оперення ділянки червоної шкіри, які в шлюбний період сильно набрякають і збільшуються, утворюючи опуклі червоні "брови".
   Характер живлення різко міняється по сезонах року. Влітку глухар годується зеленню трав'янистих рослин, комахами, ягодами, після випадання снігу хвоєю сосни, модрини, ялівцю, їли і кедра. У зимовий час глухар ночує в снігу.
   Кам'яний глухар. Менше звичайного, маса не перевищує 4 кг Дорослий самець має довший хвіст. Забарвлений декілька яскравіше звичайного: на передній частині спини, крилах і шиї, а також на боках тулуба і нижньої частини черева розкидані крупні білі плями. Дзьоб чорний. Поширений від Єнісею до Камчатки і Сахаліну. Кам'яний глухар токує зі сходом сонця весь ранок (до 8 ч). Під час токування не глухне.
   Охота на глухаря має промислове значення і представляє спортивний інтерес.