© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
  Лисиця добре відомий всім звір (мал. 2, а, б). На Камчатці, Чукотці, по річках Анадир і Колима водяться крупні лисиці з пишним, м'яким волосяним покривом огняно-червоного кольору. У лісовій зоні Радянського Союзу від Білорусії до Якутії зустрічаються лисиці великого і середнього розміру, з вельми пишним і м'яким рудим хутром. У лісостепових районах СРСР мешкають лисиці, волосяний покрив яких відрізняється середньою висотою, густиною і м'якістю, світло-рудим хребтом і жовтуватими боками. Степи і пустелі нашої країни населені дрібними лисицями з низьким, рідким ясно-піщано-жовтим або сірим хутром.
   У лісових, лісостепових і гірських областях СРСР зрідка зустрічаються лисиці чорно-бура і сиводушка.
   Область поширення лисиць охоплює майже всю територію Радянського Союзу. Їх немає лише в тундрі Крайньої Півночі і на островах Північного Льодовитого океану. Лисиці живуть в лісах і степах, горах і рівнинах, долинах річок і пустелях. Свої нори з декількома лазами владнують серед лісу, по ярах, в чагарниках кущів, в скелях і інших подібних прихованих місцях. Спосіб життя лисиць міняється по сезонах року. У норах лисиці живуть влітку сім'ями, під час народження і вигодовування молодняка, взимку ж вони кочують поодинці по полях і лісах, відпочиваючи у випадкових притулках. У районах, де лисиці не лякані, а кормів мало, вони незрідка полюють і серед дня. Лисиці дають щорік один послід. На північному сході Сибіру гін починається в кінці березня - - початку квітня, в центральних районах європейської частини СРСР - в лютому, а на Кавказі І в Середній Азії - в січні або в початок лютого. Вагітність триває 51-53 дні. Самка приносить 4-7, інколи до 14 сліпих, покритих короткою бурою шерстю щенят і годує їх молоком близько 1,5 міс. Пізніше самка і самець годують лисенят різною живністю. До осені виводки лисенят розбиваються. Молоді починають розмножуватися в однорічному віці.
   Кормом лисицям служать миші, полівки, хом'яки, зайці, різна перната дичина, ящірки, жаби, комахи, а також ягоди і плоди. Линька у лисиць починається в південних областях СРСР на початку лютого, в центральній смузі - в кінці лютого, на півночі - лише в березні. Осенію повне дозрівання волосяного покриву у лисиць настає в Середній Азії і на Кавказі в кінці листопада, в центральних районах - в другій половині листопада, на півночі країни - в першій половині листопада.
   Лисиць добувають мисливці-промисловики і аматори. У заготовках хутровини шкірки лисиць займають видне місце. У 1983 р. було заготовлено 58,3 тис., в 1984 г.-89,8 тис. шкірок.
   Корсак (мал. 2, в). Схожий на дрібних степових лисиць, відрізняється від них серебристо- білими кінчиками остевого волосся хутра хребта, сіруватою тильною стороною вуха (у лисиць вона чорного кольору) і відсутністю білої кисті на кінці хвоста. Поширений корсак в степу і пустелі Середньої Азії, Казахстану, Нижнього Поволжя і південного Забайкалля, звідки він інколи заходить в прилеглі райони. Житло - сухі степи, напівпустелі і пустелі, степові долини серед гір. Нору риє по схилах горбів, в ярах, а інколи і серед рівного степу, часто займає сурчину. Взимку корсак кочує. Полює переважно в нічний час, а на день ховається серед кущів, в очеретах, під захистом скель і лише зрідка ховається в норі. Навесні і літом тримається біля нори, в якій вигодовує дитинчат. Гін у корсаків в кінці зими. Вагітність триває 51-52 дні. У квітні самки приносять до 8 дитинчат. До осені виводки розпадаються. Харчується корсак ховрахами, тушканчиками, піщанками, хом'яками, дрібними птицями, ящірками і комахами. Взимку поїдає падаль і покидьки .
   Корсак відноситься до промислових видів. У 1983 р. було заготовлено 7,6 тис., в 1984 г.-13,1 тис. шкірок.
   Песець. На півночі Радянського Союзу зустрічаються два різновиди - песець блакитної і песець білий (мал. 2, г).
   Песець білий взимку покритий сніжно-білим, а влітку - темним хутром сірувато-бурим на хребті, пісочним на боках і жовтуватим на череві. В області лопаток темне хутро хребта спускається на плечі, утворюючи на шкірці як би малюнок Хреста (звідси назва літнього песця "хрестоватик"). Хутро песця блакитного по сезонах року міняється слабо, варіюючи у різних особин від ясно-кавового до димчасто-бурого. У материковій тундрі і на островах Морів Північного Льодовитого океану песець блакитною попадається вельми рідко, а на Командорських о-вах він складає майже все місцеве стадо.
   Песці населяють тундру Арктики, побережжя і о-ва Північного Льодовитого океану. Пізньою восени і зимою незрідка відкочовують по долинах річок далеко на південь, в область лісів, регулярно забігаючи в північні райони Карельської АССР, Архангельської області, на середній перебіг Печори, Нижнього Тунгуса, до Верхоянська і Середнє-Колимська. Деяка кількість песців взимку вирушає на льоди Північного Льодовитого океану, супроводжуючи білих ведмедів і харчуючись залишками видобутку. У літню пору, коли песці годують своїх дитинчат, вони тримаються попарно біля нір, які владнують на схилах піщаних горбів і річкових долин, в місцях з сухим ґрунтом, що не заливаються талими водами. Восени і зимою песці ведуть кочовий спосіб життя. Песці дають щорік тільки один послід дитинчат. У березні - квітні починається гін, після якого звіри, що розбилися на пари, приступають до відновлення старих і риття нових нір, в яких після 51-52-денної вагітності в травні або початку червня самки приносять до 12 щенят. Молодняка, що підріс, годують обоє батька, приносячи їм пищу до нори. Осенію молоді починають поодинці вести кочовий спосіб життя. Наступної весни вони вже дають приплід.
   Влітку песці знаходять в тундрі рясну їжу, особливо біля побережжя океану: ловлять різних птиць, підбирають викинутих хвилями морських тварин. У тундрі годуються лемінгами і полівками. З приходом зими для песців настає голодний час. Недолік кормів заставляє песців робити далекі кочування на південь. Кількість песців в тундрі по роках сильно змінюється. Основними причинами цих змін служать різна міра виживаності молодняка, кількість лемінгів (основного корму) і доступність їх видобутку під щільним снігом. Уміло організованою підгодівлею песців в тундрі відходами рибного і звіробійного промислів, а також оленярства можна запобігти загибель їх з голоду, забезпечивши тим самим в районі підгодівлі стійкий, високий видобуток цього коштовного хутрового звіра.
   Песець білий повністю змінює літній темний волос лише на початок грудня, а у молодих звірів окреме темне остьове волосся зберігається інколи до весни. Перші ознаки весняної линьки з'являються в березні.
   На о-ві Мідному песець охороняється і охота на нього заборонена. У хутровому промислі видобуток песців займає видне місце. У 1983 р. було заготовлено 65,3 тис., в 1984 г.-83,1 тис. шкірок.
   Єнотовидний собака, або уссурийский єнот (мал. 2, д). Досягає величини лисиці, але нижче за неї і має коротший хвіст. Високе і густе, але грубувате зимове хутро сірувато-буре, іржавинно-буре або чорнувате. З боків голови в сторони видаються "баки" з подовженого волосся. Раніше єнотовидні собаки зустрічалися лише в Приморському і Хабаровському краях. У тридцяті роки ці звіри були широко розселені по середній смузі і півдню європейської частини СРСР, де успішно акліматизувалися і в багатьох районах стали багаточисельними. На Далекому Сході єнотовидні собаки селяться по долинах річок, рідше по околицях лісу. У європейській частині СРСР тримаються в лісах, по торф'яних болотах, долинах річок. Ведуть переважно нічний спосіб життя. До осені сильно жиріють, що дозволяє їм взимку під час завірюх і лютих морозів по багато днів не виходити з нори. У деяких районах вони впадають в тривалий зимовий сон. Гін у єнотовидних собак проходить в лютому - березні. Вагітність триває 61-62 дні. У квітні або травні самки приносять до 14 сліпих щенят. Осенію молоді ведуть самостійне життя. Харчуються різними дрібними гризунами, птицями, зміями, ящірками, жабами, рибою, равликами, дощовими черв'яками, комахами, різними ягодами і плодами. Їдять падаль і покидьки.
   Єнотовидних собак добувають мисливці-промисловики і аматори. Заготівка шкірок склала в 1983 р. 18,6 тис., в 1984 г.- 34,6 тис.

???????@Mail.ru
Лисиця, корсак, вовк

Мал. 2. Загін хижих:
а - лисиця сріблясто-чорна, 6 - лисиця звичайна, в - корсак, г - песці блакитний і білий, д - єнотовидний собака, е - вовк, ж - шакал
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
Борсук (мал. 1, до, page23.html). Тулуб борсука широкий, незграбний, шия коротка, голова невелика, лапи короткі. Довжина тіла до 70 см, хвоста до 25 див. Спина і боки покриті щетинистою, високою сріблисто-сірою шерстю. Черево і лапи одягнені рідким, грубим чорним волосом. Голова світла з 2 чорнуватими смугами на боках. Поширений в європейській частині СРСР і Сибіру до берегів Тихого океану, за винятком північних районів. Північний кордон поширення тягнеться від Архангельська через Сиктивкар - Сургут - Турухаїськ Вілюй - Николаевск-на-Амурі. Житло дуже всіляке. Борсук зустрічається в лісі, степу, на рівнині, в горах. У лісових районах селиться по ярах, рідше - серед кущів в гущавині лісу. У степу риє нору. У горах нори зустрічаються по схилах ущелин, серед скель, в лісах, чагарниках кущів.
   Спосіб життя переважно нічний. На день борсук ховається в глибоку, з багатьма виходами нору. На зиму впадає в сплячку, яка триває в центральних районах СРСР з листопада по березень. Весною, на півночі - в квітні, на півдні - в березні, борсучиха приносить до 6 сліпих, покритих білою шерсткою дитинчат вагою всього лише близько 15 г і завдовжки 13 см (без хвоста). Прозрівають вони на 33-38-й день. До осені молоді досягають майже повного зростання і вирушають з батьківської нори, але приносити потомство здатні лише в 3-річному віці. Через декілька днів після пологів самка знову злучається з самцем; вагітність триває 280- 376 днів.
   Харчується земляними черв'яками, молюсками, комахами, жабами, поїдає також дрібних звірів, яйця і пташенят птиць, ящірок, різні ягоди і плоди. На зиму перед заляганням в норі борсук сильно жиріє. Особливого промислового значення не має. Мисливці-промисловики і аматори добувають борсука з нірними собаками. У 1983 р. було заготовлено 2,1 тис., в 1984 г.-2,6 тис. шкірок.