© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
   Ласка схожа на горностая, відрізняється меншими розмірами, коротшим хвостом без чорної кисті на кінці, і не настільки густим і високим волосяним покривом. У більшості районів ареалу ласка восени змінює коричневе літнє хутро на сніжно-біле зимове. На Кавказі і в Криму ласка нерідко зберігає темне забарвлення хутра на всю зиму. Ласка в СРСР зустрічається повсюдно, окрім пустель Середньої Азії і Південного Казахстану.
   Спосіб життя переважно нічний. Гнізда владнують в норах, між каменями, під буреломом. Гін розтягнутий з квітня по вересень. Виводки молодих ласок знаходять не лише навесні, але і навіть восени. Самка приносить до 10 дитинчат. Термін вагітності 34 дні.
   Харчуються ласки дрібними мишоподібними гризунами, жабами, дрібними птицями, поїдають їх яйця і пташенят, інколи комах. Поселяючись на полях, городах і в коморах, ласки приносять велику користь, винищуючи шкідливих гризунів. Промислового значення не має.
  Тхір лісовий (чорний). Довжина самця до 50 см, самки - до 45 див. Шкірка тхора взимку покрита досить густим, високим на хребті і огузку і низьким на голові, шиї і загривку волосяним покривом. Спина звіра чорно-бура з тією, що просвічує на боках світлим підпушком, черево буре з майже чорними плямами між передніми і задніми лапами, хвіст чорно-бурий, губи білі.
   Область поширення хорей лісових охоплює майже всю європейську частину СРСР: до північних районів Карельської АССР, Архангельської області і центральних районів Комі АССР; до Уральського хребта; до побережжя Чорного і Азовського Морів (окрім Криму), Північного Кавказу і Нижнього Поволжя. Мешкають тхори в заплавах річок, біля ставків, по краях лісових масивів, на лісових островах, в перелісках, на вирубках, в ярах. Глухих суцільних лісів уникають. У степовій смузі селяться по лісових посадках, ярах, в садах. Часто живуть біля сіл і навіть міст.
   День тхір проводить в норі. На полювання виходить лише з настанням сутінків. У погану погоду інколи по декілька днів залишається в норі. Тхори дають один послід в рік. Злучаються в березні і початку квітня. Тривалість вагітності близько 40 днів. Число дитинчат в посліді буває до 12. Народяться вони дуже дрібними (близько 7 см), сліпими, покритими короткою, рідкою білуватою шерсткою. Очі розплющуються на 34-36-й день. Молоді досягають повної зрілості в 1-й рік життя і розмножуються з однорічного віку. Дитинчата з одного виводка інколи тримаються разом до зими.
   Їжею тхорам служать різні дрібні звіри, жаби, рідше за птицю. Поїдають вони також змії, ящірок, пташині яйця. Інколи нападають на свійську птицю і кроликів. Весняна линька у тхора починається в березні і кінчається в травні. Осіння линька триває з вересня до середини листопада. Має промислове значення. У 1983 р. заготовлено 24,7 тис., в 1984 г.- 42 тис. шкірок.

  Тхір степовий, або білий (мал. 1, д,  page23.html). Відрізняється від чорного тхора світлішим хутром, в якому чорні кінці остюка слабо приховують дуже світлу подпушь. Черево світле з темними плямами між передніми і задніми лапами, хвіст в основній частині світлий, в кінцевій - чорно-бурий.
   Тхори степові населяють південну, степову і лісостепову частини Радянського Союзу до Києва, Чернігова, Брянська, Тули, Рязані, Казані, Уфи, Челябінська, Омська, Новосибірська, Красноярська, Іркутська, Чити і Благовещенська. Відсутні в Закавказзі. За межами СРСР зустрічаються в Монголії і Китаї. Селяться переважно на відкритих, безлісих просторах - на степових ділянках лісостепу, серед чорноземних степів, в безплідних глинистих напівпустелях і пустелях (чистих пісків уникають). У Середній Азії і на Алтаї піднімаються високо в гори. У степах тримаються біля озер і річок, де знаходять велику кількість різних дрібних гризунів. Спосіб життя переважно нічний. Живуть в норах, які риють самі, а також поселяються в норах ховрахів, тушканчиків і інших гризунів, яких знищують у великій кількості. Окрім періоду розмноження, тхори степові не живуть постійно в одній норі, а кочують по степу, ховаючись надінь в норах ховрахів. Розмножуються 1 раз на рік - навесні. Злучаються в березні або на початку квітня. Вагітність триває 38 днів. Молодняк народиться на початку травня. У одному посліді буває до 19 дитинчат, вони народяться сліпими і майже голими. Зростають швидко - на 31 - 36-й день у них розплющуються очі і з'являються перші зуби. У півторамісячному віці дитинчата перестають смоктати матір, а в серпні вирушають з батьківської нори. Самці залишаються при виводку і допомагають самкам вигодовувати підростаючих дитинчат. Молоді тхори розмножуватися починають в однорічному віці.
   Харчуються різними степовими гризунами, особливо багато винищують ховрахів і хом'яків. Рідше поїдають дрібних птиць, змії, ящірок, жаб. У норах тхори нерідко владнують запаси їжі. Линька протікає навесні і осінню в терміни декілька раніші, ніж в хорей лісових. Осенію зимовий волосяний покрив дозріває в першій половині листопада. Має промислове значення. У 1983 р. заготовлено 15,4 тис., в 1984 г.-30 тис. шкірок.
   Перев'язка (рябий тхір) бурого кольору з яскравим малюнком із золотисто-жовтих плямочок. Груди, черево і лапи чорно-бурі. Голова бура з широкою білою поперечною перев'яззю позаду очей (звідси назва). Зустрічається в степовій частині України, в степах і передгірних районах Північного Кавказу, в Нижньому Поволжжі, по всьому Казахстану і майже по всій рівнинній частині Середньої Азії. Чисельність всюди невелика. Селиться на ділянках цілинного степу, глинистій напівпустелі і серед пісків. Нерідко тримається недалеко від житла людини. Харчується ховрахами, тушканчиками і іншими степовими гризунами, дрібними птицями і їх яйцями, ящірками. Розмножується навесні, самка приносить до 8 дитинчат. Внесена до Червоної книги СРСР, полювання заборонене.

???????@Mail.ru
Мисливсько-промислові звіри та птахи
Мисливсько-промислові звіри
Хижі
Соболь, куниця, харза, колонок, солонгой
Горностай, ласка, тхір, перев'язка
Норка, видра, росомаха
Борсук, лисиця, корсак, песець, єнотовидний собака
Вовк, шакал, леопард, барс, ірбіс
Рись, кіт лісовий, кіт степовий, кіт очеретяний, манул, каракал, ведмідь бурий, ведмідь білий
Насекомоядні
Вихухоль, кріт
Гризуни
Заєць-біляк, заєць-русак, заяц-толай, дикий кролик, білка, бурундук, бабак-байбак, бабак
Ховрах, білка-летяга, соня-полчок, хом'як, водяний щур, ондатра, цокор, слепыш, земляний заєць, річковий бобер, нутрія
Копитні
Лось, олень європейський, марал, ізюбр, олень плямистий, олень північний, косуля, кабарга
Сайгак, джейран, дзерен, сарна, горал, винторогий козел, козерог, тур, баран, кабан, кулан

Мисливські птахи
Куроподібні
Глухар, тетерук, рябчик, дикуша, куріпка, переспівав, кеклик, улар, фазан
Гусеподібні
Лебідь, гусак,  казарка, кряква, шилохвость, свиязь, сіра качка,  косатка, широконоска, чирок, мандаринка, пеганка, огарь, нирок, чорніти, морянка, гоголь, гага, синьга, турпан, крохаль, савка
Гагарові
Гагари, поганка
Веслоногі
Пелікани, баклан
Куликі
Кроншнеп, вальдшнеп, бекас, дупель, гаршнеп, турухтан
Пастушкові
Лисуха, деркач
Дрохви
Дрохва, стрепет
Журавлині
Журавель, журавль-стерх
Голубині
Припутень, голуб-синяк (клінтух), сизий голуб, горлиця
Хижі птахи
Ястреби, лунь, орлан, пугач, орел, боривітер, куприк, ворона, сорока
  
Інші звіри та птахи України
полювання, риболовля
загрузка...
   Горностай. Довжина тіла до 32 см, хвоста до 12 див. Досить низьке, але м'яке і густе зимове хутро білого кольору, лише кінцева половина хвоста чорна. Літом спину, боки і голова горностая коричневі, а горло і черевце білі або жовтуваті, кінець хвоста чорний і влітку. Поширений по всій території Радянського Союзу, окрім Криму, Кавказу, пустель Середньої Азії, і Південного Казахстану. У тундровій і лісовій смугах горностай селиться в долинах річок, порослих дрібноліссям і чагарником, на гарі і лісосіках. У степу мешкає переважно в очеретах біля озер. У горах - по кам'янистих розсипах і виярках гірських річок, Нерідка селиться біля житла людини. Веде нічний спосіб життя. Взимку в завірюшні дні з нори не виходить. Полює за мишами, полівками і водяними щурами під снігом. Живуть горностай парами, кожна пара має свою мисливську ділянку. Взимку і осінню горностаї не мають постійного житла. Днюють у випадкових притулках і норах загризених ними звірів. Розмножуються 1 раз на рік. Злучаються в кінці літа. Вагітність триває близько 8 міс. Перш ніж принести дитинчат, самка владнує гніздо в норі ховраха, хом'яка, водяного щура або в міжгір'ї між каменями, під пнями або в низько розташованому дуплі дерева. У посліді буває від 4 до 18 дитинчат. Вони народяться безпорадними, сліпими, покритими ледве помітним пушком. Самці допомагають самкам виховувати молодих. Молоді самки горностая вже в кінці літа (у віці 2-4 мес) здатні злучатися і на наступну весну давати потомство. Самці стають статевозрілими в однорічному віці, рідко в 6-7 міс.
   Їжею служать різні дрібні звіри, птиці, плазуни, жаби, риби, змії, комахи. Нападає горностай на зайців і глухарів. У більшості районів основний корм - водяні щури і дрібні мишоподібні гризуни, в горах - сеноставки.
Водяних щурів, хом'яків і ховрахів горностай ловить в норах. Робить запаси їжі в затишному місці.
   Линяє горностай двічі в рік - навесні і осінню. Весняна линька, коли сходить біле пишне зимове хутро і зростає коричневий низький літній волос, починається в середній смузі СРСР в кінці лютого, а на півночі на початку березня, закінчується в травні. Осенію зимове хутро дозріває в кінці жовтня.
   Горностай має велике промислове значення. У 1983 р. заготовлено 102,9 тис., в 1984 г.- 111,4 тис. шкірок.