© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2021   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
Головна >> Полювання >> Мисливська кухня. Рецепти приготування дичини - зайця. Маринади
???????@Mail.ru
полювання, риболовля
Рецепти приготування м'яса зайця
Заєць шпігованія, з соусом, смажений, тушкований в сметані, заячий паштет, печеня із зайця. У рецептах містяться рекомендації з попередньої підготовки зайчатини, приготування різних маринадів, соусів.

Заєць шпигованный
1 заєць, 100 г жиру, 100 г сала (шпик), 1 головка часнику.
Для маринаду: 100 г оцту, 1 склянка води, 2 ст. ложки рослинної олії, моркву, 2 головки цибулі, корінь петрушки, сіль, перець, цукор, лавровий лист, зелень за смаком.
Приготування. Зварити маринад. Для цього закип'ятити воду, покласти сіль, цукор, перець-горошок, лавровий лист, нашатковані моркву і корінь петрушки. Коли морква звариться, влити оцет і одразу зняти з вогню, додати рослинне масло.
Тушку зайця очистити від плівки, розрізати на дві частини, покласти в глиняний посуд і залити охолодженим маринадом на 1-2 години, додавши дрібно нарізану цибулю, зелень кропу і петрушки.
Зайця вийняти з маринаду, нашпигувати тонкими шматочками часнику, смажити на сковорідці з розігрітим жиром в духовій шафі до золотистого кольору, часто поливаючи жиром.
Готового зайця нарізати на порції, укласти на блюдо, полити соком, в якому він смажився, посипати зеленню. На гарнір дати смажену картоплю, свіжі помідори.
Заєць з овочами, приготування
1 заєць, 4 ст. ложки олії, 4-5 картоплин, 1 кабачок, 1 баклажан, 2 помідори, 100 г червоного вина, 1 морква, 1 корінь петрушки, 1/2 кореня селери, 4 цибулини, сіль, перець, часник, зелень за смаком.
Приготування. Зайця замаринувати як зазначено вище. Потім обсушити його рушником, нарізати шматками, обсмажити до золотистого кольору. Підсмажені шматки зайця перекласти в каструлю, додати смажену цибулю, моркву, петрушку і селеру, нарізані кружечками, влити трохи бульйону, 1/2 склянки червоного вина. Додати червоні помідори, лавровий лист, запашний перець і тушкувати в духовій шафі 35-40 хв.
В кінці тушіння зайця заправити по смаку цукром, сіллю, часником, оцтом і дати закипіти. При подачі на стіл м'ясо покласти на тарілку, збоку укласти нарізані і обсмажені картопля, кабачки і баклажани, залити соусом, в якому тушкувався заєць, посипати дрібно нарізаною зеленню кропу.

Заєць з часниковим соусом
1 заєць, 200-300 г сала (шпик), 2 головки часнику, 1 головка цибулі, 1/2 склянки крові зайця, 1/2 склянки 3 %-ного винного оцту, 1 ч. ложка солі, 0,5 ч. ложки молодого чорного перцю, щіпка мускатного горіха, чебрецю або майорану.
Приготування. Сало (шпик) цибулю, часник і печінка зайця дрібно нарізати і покласти в посуд. Додати оцет, кров зайця, сіль, чорний перець, мускатний горіх, чебрець або майоран. Поставити на слабкий вогонь і варити 2 ч. Стежити, щоб не пригоріло. Якщо необхідно, додати трохи червоного вина або оцту, щоб соус залишався рідким. Через годину після того, як почав варитися соус, поставити смажити зайця, опустивши його в жаровню з великою кількістю свинячого жиру. Коли заєць буде готовий (приблизно через годину), викласти його в глибоке блюдо і зверху полити приготованим соусом.

Заєць по-мисливські, приготування
1 заєць, 200 г маринаду, 2 цибулини, сіль, перець, зелень, часник за смаком.
Приготування. Зайця очистити від плівки і цілком замаринувати в охолодженому маринаді (див. "Заєць шпигованный")'. Через 2 год вийняти, злегка обсушити, насадити на велику шпажку і, безперервно обертаючи над тліючим вугіллям, обсмажити з усіх боків до готовності. Готового зайця нарубати на шматки, укласти на блюдо, посипати тертим часником, сіллю, червоним перцем і дрібно рубаним кропом. На гарнір свіжі огірки і помідори.

Заєць, смажений в сметані
1 заєць, 400 г маргарину, 100 г сала (шпик), 1 склянку сметани, 1 ст. ложка топленого сала, гарнір, спеції, сіль за смаком зелень.
Приготування. Підготовлену тушку кролика розрубати на дві частини і покласти в холодну воду на 3-5 ч. Потім воду злити, залити зайця маринадом і поставити в холодне місце. Шматки зайця вийняти з маринаду, витерти насухо рушником, нашпигувати салом, посолити, покласти на деко і злегка обсмажити з жиром в духовій шафі. Потім залити сметаною і смажити, поки м'ясо не буде готове, а сметана не стане густою як соус. Зайця розрубати на порційні шматки, покласти в каструлю і залити процідженої сметаною, в якій смажилося м'ясо. При подачі на блюдо або тарілку покласти шматки зайця і смажену картоплю або тушковану буряк і посипати зеленню.

Заєць, тушкований у сметані
Спосіб приготування 1. Зайця розрубати на частини (ниркову, окости, лопатки), зрізати плівки, промити, скласти в миску, залити холодною водою з додаванням оцту (склянка оцту на 1 л води) і залишити в такому вигляді на 2-3 год для маринування. Після цього шматки зайця вийняти з маринаду, покласти на деко або сковороду, посолити, додати очищені, нарізані коріння і цибулю, полити олією і поставити смажити в гарячий духовий шафа; поки не утвориться рум'яна кірочка. Під час смаження, треба періодично поливати зайця з ложки соком, що утворився на деку. За окончафии смаження розрубати зайця на порційні шматки; єло-1 жити в неглибоку каструлю, залити соусом, самому-; ленним з сметани, соку, накрити кришкою і поставити в духову шафу на 25-30 хв для гасіння.
Спосіб приготування 2. Зачищені частини зайця нарубують на пор-1 таційні шматки, тримають в маринаді 1-1,5 год, після чого обсмажують шматки на сковороді з маслом, потім укладають в каструлю.
Для приготування соусу сметану і сік, отриманий при жареньи зайця, влити в каструлю, посолити, поставити на вогонь, дати закипіти, потім додати 2 ст. ложки борошна, попередньо підсмаженою з маслом і розведеною 1 склянкою бульйону чи води, і, безперервно помішуючи, проварити протягом 3-4 хв. Після цього соус процідити в посуд з зайцем. При подачі на стіл перекласти зайця на блюдо разом з соусом і посипати дрібно нарізаною зеленню петрушки або кропом. На гарнір дати картоплю відварну або смажену. Особливо смачним буває заєць, якщо його перед смаженням нашпигувати. Для цього свинячий шпик нарізають брусочками довжиною 4-5 см і товщиною 0,5 см, в м'якоті зайця роблять дерев'яними кілками проколи, в які вставляють брусочки сала.
На 1 зайця масою близько 3 кг за 2 шт. моркви і петрушки, 2 голівки цибулі, 1 склянку оцту, 2 склянки сметани, 2 ст. ложки борошна і 3 ст. ложки олії.

Печеня із зайця, приготування
М'ясо вимочують протягом ночі в холодній проточній воді, потім 2 год витримують в розчині оцту. Розрізають на порції, обсмажують у тваринному жирі. Після цього складають у каструлю, солять, кладуть перець, лавровий лист, цибулю, моркву, коріння і знову ставлять на невеликий вогонь. М'ясо вважається готовим, коли воно вільно відділяється від кісток. До столу подається із смаженою або вареною картоплею, солоними огірками, помідорами, квашеною капустою, зеленим горошком.
Про полювання