Проте, перш ніж йти в ліс, необхідно докладно познайомитися з видами грибів і навчитися відрізняти справжні лісові гриби від поганок. Є золоте правило: краще збирати, наприклад, тільки опята і ніякі інші гриби, але бути упевненим в тому, що це справжні, їстівні, а не їх отруйні двійники.
Багато хто цікавиться, в яку пору року йти в ліс по гриби, скажімо, за білими або груздями. Точно на це питання відповісти не можна, бо рік на рік не завжди схожий, і кращим барометром в цій справі я рахую базар. З'являться білі гриби в лісі, будуть вони і на ринку. Але побачити їх продажу - ще не усе. Потрібно знати, куди їхати шукати.
Упізнати це від місцевих жителів майже неможливо, бо кожен змалку тримає свої заповітні місця в секреті. І якщо ви навіть ув'яжетеся за ким-небудь з таких знавців, він обов'язково заблукає вас в лісі. Але ви не розстроюйтеся, будуть заповітні місця і у вас, головне тут енергія і наполегливість.
Грибне полювання в наших лісах починається навесні. В період цвітіння пролісків з'являються перші лісові гриби - сморчки і строчки. Шукайте їх під шаром торішнього листя і на прогрітих сонцем лісових полянках соснових борів, на піщаному грунті, під ялинками і березами, на місцях лісових пожарищ, на вирубуваннях. Збирати слід молоденькі гриби. Серед старих попадаються ті, що розкладаються, отруйні. Такі екземпляри в темряві світяться фосфорним світлом, як лісова гнилиця. Сморчки ароматніші, ніж строчки.
Перед тим, як споживати лісові гриби, а це рекомендується робити в день збору, гриби необхідно на п'ять хвилин опустити в киплячу воду. Триваліше кип'ячення позбавляє гриби специфічного аромату. Строчки і сморчки смажать, сушать і варять з них грибний суп або соус. За аромат і ніжний м'якуш вони особливо цінуються західними кулінарами. Сморчок для них - гриб-кумир. Кращий час збирання - квітень, травень.
У червні місяці вилазять перші білі гриби. Їх слід шукати в дубах. Масовий збір для заготівлі - липень, серпень, вересень. Найулюбленіший ліс у білих - березовий, але ростуть вони і в сосновому, і в змішаному. Попутно з білими збирають і валуї. Дивні місця збору в лісах Страхолісся, Чорнобиля, Иванкова, Тетерева, Остра, Чернігова.
Дрібні молоді білі гриби краще маринувати, а великі сушити.
На початку червня можна йти за підосиновиками і підберезниками в молоду порість беріз і осик. Найбільше вони зустрічаються в липні і серпні.
Молоді лісові гриби маринують, смажать, тушать з картоплею, а великі гриби сушать.
У липні з'являються і такі красуні, як руді лисички і найпопулярніші серед збирачів - маслюки. Лисичок багато в сире літо. Ростуть сім'ями в хвойних, листяних і змішаних лісах. Лисички дуже смачні смажені на вершковому маслі і в грибному супі. На зиму їх солять.
Маслюки люблять рости в соснових молодих посадках. Особливо багато їх в липні, серпні. Дуже смачні молоді мариновані лісові гриби, смажені, тушковані. Великі екземпляри краще сушити.
У серпні пора вирушати за ароматними груздями. Справжні грузді шукайте в сосново-березових і ялиново-березових лісах. Перші гриби з'являються у кінці липня, а масовий збір ведеться в серпні, вересні. Грузді, як правило, солять. Дуже смачні вони також відварені з соняшниковою олією і товченим часником, а також запечені в пірогах. Молоденькі гриби хороші і в маринаді.
У кінці серпня з'являються перші опята. Шукати їх краще в сирих листяних лісах навколо пнів, на полянах і на схилах ярів, а місцями і на деревах. Далеко ходити за опятами не доводиться, попадаються такі урожайні місця, що замість ножа добре б застосувати косу. У опят свій своєрідний лісовий аромат. Особливо смачні вони смажені, в тушкованому виді. Дрібні "гвоздики" краще маринувати, а великі - сушити. Попутно з опятами можна збирати і лісові горіхи.
У вересні ідиті в ліс за вовнянками і рижками. Ростуть вони в змішаних лісах, але рижки віддають перевагу більше ялинці. Обидва гриби руді і схожі один на одного, як брат і сестра, використовуються для соління. Урожайні місяці - вересень, жовтень.
З кінця серпня, у вересні і до глибокої осені, навіть в листопаді, в лісах Київщини, Чернігова, Чорнобиля і в інших районах з'являється у великій кількості зеленка. Вона любить рости в осінньому сирому піску. За бажання цих грибів можна зібрати скільки душі завгодно. На поверхню молоді грибки вилазять рідко, їх викопують, визначаючи місцезнаходження "по опуклостях грунту. Шкода, що збір зеленок популярний тільки серед місцевого населення. З них добре варити грибний суп, але особливо смачні молоді грибки в маринаді і солоні. Перед приготуванням необхідно добре промити їх від піску в проточній воді.
Ви познайомилися лише з небагатьма видами їстівних лісових грибів, які дуже популярні серед збирачів-городян. На жаль, навіть маслюки, опята, грузді, не кажучи вже про десятки інших видів, залишаються незібраними! У морозні осінні дні під час полювання на зайця жалко дивитися на загиблі від морозу армади грибів. Адже цей золотий лісовий урожай склав би вагому надбавку до столу тисяч людей. Лісові гриби набагато поживніши м'яса лося, кабана або косулі. Лісові гриби містять в собі білки, жири, цукор і багато вітамінів. Вживання грибів, як стверджує медицина, покращує обмін речовин і зміцнює нервову систему.
Дари лісу поряд з вами, тільки зважитеся на одну поїздку, а там вже само собою потрапите в "полон" грибного полювання.
Тільки будьте уважні, знайшли один гриб - шукайте поруч інші, а не бігайте даремно по лісу. З роками, як і на полюванні і рибалці, прийде успіх, і ваша козубенька завжди буде наповнена ароматними грибами, а за бажання і дикими ягодами.
Крім всього, збір грибів - це не лише дивне захоплення, але і здоров'я, фізичне загартування організму. Можна скинути за грибний сезон зайвий десяток кілограмів без застосування обридлої дієти. Іноді доводиться дивуватися з рухливості найогрядніших людей, які, самі того не помічаючи, носяться серед кущів і дерев, роблячи при цьому, не боячись крововиливу, тисячі уклонів.
Гриби, грибні місця, Київська область. Грибне полювання. С. Бушуєв