© Полювання, риболовля, активний відпочинок
        2009 - 2017   - інформаційний портал
        При використанні матеріалів сайту активне посилання обов'язкове
полювання, риболовля
      Проте, перш ніж йти в ліс, необхідно докладно познайомитися з видами грибів і навчитися відрізняти справжні лісові гриби від поганок. Є золоте правило: краще збирати, наприклад, тільки опята і ніякі інші гриби, але бути упевненим в тому, що це справжні, їстівні, а не їх отруйні двійники.
      Багато хто цікавиться, в яку пору року йти в ліс по гриби, скажімо, за білими або груздями. Точно на це питання відповісти не можна, бо рік на рік не завжди схожий, і кращим барометром в цій справі я рахую базар. З'являться білі гриби в лісі, будуть вони і на ринку. Але побачити їх продажу - ще не усе. Потрібно знати, куди їхати шукати.

   Упізнати це від місцевих жителів майже неможливо, бо кожен змалку тримає свої заповітні місця в секреті. І якщо ви навіть ув'яжетеся за ким-небудь з таких знавців, він обов'язково заблукає вас в лісі. Але ви не розстроюйтеся, будуть заповітні місця і у вас, головне тут енергія і наполегливість.

      Грибне полювання в наших лісах починається навесні. В період цвітіння пролісків з'являються перші лісові гриби - сморчки і строчки. Шукайте їх під шаром торішнього листя і на прогрітих сонцем лісових полянках соснових борів, на піщаному грунті, під ялинками і березами, на місцях лісових пожарищ, на вирубуваннях. Збирати слід молоденькі гриби. Серед старих попадаються ті, що розкладаються, отруйні. Такі екземпляри в темряві світяться фосфорним світлом, як лісова гнилиця. Сморчки ароматніші, ніж строчки.

      Перед тим, як споживати лісові гриби, а це рекомендується робити в день збору, гриби необхідно на п'ять хвилин опустити в киплячу воду. Триваліше кип'ячення позбавляє гриби специфічного аромату. Строчки і сморчки смажать, сушать і варять з них грибний суп або соус. За аромат і ніжний м'якуш вони особливо цінуються західними кулінарами. Сморчок для них - гриб-кумир. Кращий час збирання - квітень, травень.

      У червні місяці вилазять перші білі гриби. Їх слід шукати в дубах. Масовий збір для заготівлі - липень, серпень, вересень. Найулюбленіший ліс у білих - березовий, але ростуть вони і в сосновому, і в змішаному. Попутно з білими збирають і валуї. Дивні місця збору в лісах Страхолісся, Чорнобиля, Иванкова, Тетерева, Остра, Чернігова.

      Дрібні молоді білі гриби краще маринувати, а великі сушити.
      На початку червня можна йти за підосиновиками і підберезниками в молоду порість беріз і осик. Найбільше вони зустрічаються в липні і серпні.
      Молоді лісові гриби маринують, смажать, тушать з картоплею, а великі гриби сушать.

У липні з'являються і такі красуні, як руді лисички і найпопулярніші серед збирачів - маслюки. Лисичок багато в сире літо. Ростуть сім'ями в хвойних, листяних і змішаних лісах. Лисички дуже смачні смажені на вершковому маслі і в грибному супі. На зиму їх солять.
      Маслюки люблять рости в соснових молодих посадках. Особливо багато їх в липні, серпні. Дуже смачні молоді мариновані лісові гриби, смажені, тушковані. Великі екземпляри краще сушити.

      У серпні пора вирушати за ароматними груздями. Справжні грузді шукайте в сосново-березових і ялиново-березових лісах. Перші гриби з'являються у кінці липня, а масовий збір ведеться в серпні, вересні. Грузді, як правило, солять. Дуже смачні вони також відварені з соняшниковою олією і товченим часником, а також запечені в пірогах. Молоденькі гриби хороші і в маринаді.

      У кінці серпня з'являються перші опята. Шукати їх краще в сирих листяних лісах навколо пнів, на полянах і на схилах ярів, а місцями і на деревах. Далеко ходити за опятами не доводиться, попадаються такі урожайні місця, що замість ножа добре б застосувати косу. У опят свій своєрідний лісовий аромат. Особливо смачні вони смажені, в тушкованому виді. Дрібні "гвоздики" краще маринувати, а великі - сушити.  Попутно з опятами можна збирати і лісові горіхи.

      У вересні ідиті в ліс за вовнянками і рижками. Ростуть вони в змішаних лісах, але рижки віддають перевагу більше ялинці. Обидва гриби руді і схожі один на одного, як брат і сестра, використовуються для соління. Урожайні місяці - вересень, жовтень.

      З кінця серпня, у вересні і до глибокої осені, навіть в листопаді, в лісах Київщини, Чернігова, Чорнобиля і в інших районах з'являється у великій кількості зеленка. Вона любить рости в осінньому сирому піску. За бажання цих грибів можна зібрати скільки душі завгодно. На поверхню молоді грибки вилазять рідко, їх викопують, визначаючи місцезнаходження "по опуклостях грунту. Шкода, що збір зеленок популярний тільки серед місцевого населення. З них добре варити грибний суп, але особливо смачні молоді грибки в маринаді і солоні. Перед приготуванням необхідно добре промити їх від піску в проточній воді.

      Ви познайомилися лише з небагатьма видами їстівних лісових грибів, які дуже популярні серед збирачів-городян. На жаль, навіть маслюки, опята, грузді, не кажучи вже про десятки інших видів, залишаються незібраними! У морозні осінні дні під час полювання на зайця жалко дивитися на загиблі від морозу армади грибів. Адже цей золотий лісовий урожай склав би вагому надбавку до столу тисяч людей. Лісові гриби набагато поживніши м'яса лося, кабана або косулі. Лісові гриби містять в собі білки, жири, цукор і багато вітамінів. Вживання грибів, як стверджує медицина, покращує обмін речовин і зміцнює нервову систему.

      Дари лісу поряд з вами, тільки зважитеся на одну поїздку, а там вже само собою потрапите в "полон" грибного полювання.
      Тільки будьте уважні, знайшли один гриб - шукайте поруч інші, а не бігайте даремно по лісу. З роками, як і на полюванні і рибалці, прийде успіх, і ваша козубенька завжди буде наповнена ароматними грибами, а за бажання і дикими ягодами.

      Крім всього, збір грибів - це не лише дивне захоплення, але і здоров'я, фізичне загартування організму. Можна скинути за грибний сезон зайвий десяток кілограмів без застосування обридлої дієти. Іноді доводиться дивуватися з рухливості найогрядніших   людей,   які, самі того не помічаючи, носяться серед кущів і дерев, роблячи при цьому, не боячись крововиливу, тисячі уклонів.

   Гриби, грибні місця. Грибне полювання. С. Бушуєв

???????@Mail.ru
Польський гриб
Опеньки
     Білий гриб                                                 Опеньки                                                             Польський гриб
Білий гриб
Основні правила збирання грибів
При збиранні грибів необхідно строго дотримуватись основних правил, щоб уникнути помилок, які можуть призвести до отруєння.

1. Збирайте тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби, які ви не знаєте, або коли їхня приналежність викликає сумнів, ніколи не вживайте в їжу.

3. Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих.

4. Не вживайте сирих грибів.

5. Ніколи не збирайте і не їжте тих грибів, які в основі ніжки мають клубнеподібне потовщення з порожнечею.

6. Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з усією ніжкою, щоб не пропустити важливу ознаку, зазначену у попередньому правилі.

7. При зборі печериць звертайте увагу на колір пластинок. Ніколи не їжте "печериці", що мають білі пластинки. У справжніх печериць пластинки швидко темніють, а у смертельно отруйної блідої поганки, за зовнішнім виглядом схожої на печериці, пластинки завжди білі.

8. Всі грузді та сироїжки перед солінням треба відварити або вимочити, щоб вилучити з них гіркі речовини, які шкідливо діють на шлунок.

9. Сморчки перед приготуванням з них страв слід прокип'ятити 10-15 хвилин, а відвар вилити.

10. Гриби треба використовувати відразу ж після збору. При кімнатній температурі їх не можна довго зберігати сирими, так як вони швидко псуються.

Що стосується способу збирання грибів, то фахівці - грибники вирішують це питання по-різному. Деякі радять зрізати гриб ножем, не пошкоджуючи підстави ніжки, інші вважають, що гриб краще "викручувати" з ніжкою, а потім очищати від непридатною для їжі нижньої частини ніжки. Перший спосіб обгрунтованіший, оскільки саме в нижній частині міститься грибниця, здатна розвивати нові плодові тіла.
Ще раз звернемо вашу увагу: коли у грибів є кільце на ніжці, потрібно уважно оглянути низ ніжки, біля основи якої у деяких отруйних і смертельно отруйних грибів є порожнеча.

Відео: Грибні місця, білий, підосиновик ...
загрузка...
Збір грибів
    Поради любителям тихого полювання - їстівні гриби, їх види, грибні місця, рекомендації по збору, приготуванню. Гриби і пора року.
      Більшість наших мисливців і рибалок - пристрасні грибники. Деякі ентузіасти усі ці принади поєднують і виїжджають не лише з рушницею або вудками, але і із заповітним кошиком по гриби.
      Грибними лісами завжди вважалися змішані ліси з берези, дуба, сосни, ялини, осики. Тому не дивно, що в таких мисливських господарствах нашого округу, як Тетеревское, Ржищевокое, Краснянское, Межреченское і інші рясно ростуть усі види грибів. Маслюки, опеньки, зеленки, лисички, підберезники, підосиновики, вовнянки, рижки, грузді, навіть білі дають багаті урожаї. Окрім названих, в наших лісах ростуть і інші види їстівних грибів. Про них багато хто знає, але чомусь обходить стороною або збиває ногами, як мухомори. А даремно, адже і мухомори є своєрідними лісовими ліками для лосів. Під час походів по гриби мені насилу вдається переконати того або іншого товариша збирати чорні грузді, сироїжки, валуї, моховики, шампіньйони, фіолетові рядовики, мокрухи і багато інших.

      Щедре на лісові дари українське літо і золота осінь. У лісах не лише безліч грибів, але і ягід, горіхів, лікарських трав, квітів, дикого меду. Тому не дивно, що, починаючи з весни, в зелені діброви і гаї спрямовуються легіони непосидючих збирачів лісових дарів, починаючи від шумної прудконогої дітвори до статечних старичків і стареньких.